BNM instituie administrare specială la Unibank

BNM instituie administrare specială la Unibank

Conform unui comunicat emis de Banca Națională începând cu ziua de 30 decembrie Banca Națională instituie administrare specială la UNIBANK. Creanțele care depășesc 500 de mii lei vor fi blocate pînă la validarea unei comisii speciale.

Banca Naţională a Moldovei, în temeiul art. 37 al Legii instituţiilor financiare, începând cu 30 decembrie 2014, ora 11:30, a instituit regimul de administrare specială asupra UNIBANK pentru o perioadă de 9 luni. Prin Hotărârea Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei, în calitate de administrator special al UNIBANK” S.A. a fost numit angajatul Băncii Naţionale a Moldovei Ruslan Grate.

Banca Naţională a Moldovei a instituit un moratoriu pe termen de 2 luni începând cu data de 30 decembrie 2014 asupra tuturor creanţelor creditorilor faţă UNIBANK cu excepţia creanţelor aferente:

• depozitelor personale;• creditelor acordate de Banca Naţională a Moldovei; • împrumuturilor obţinute de la Guvern cu scop de recreditare; • împrumuturilor de la organizaţii financiare internaţionale; • mijloacelor Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină şi a Casei Naţionale de Asigurări Sociale; • mijloacelor unităţilor de implementare a proiectelor investiţionale din granturi şi credite externe; mijloacelor speciale şi fonduri speciale ale instituţiilor/autorităţilor publice, inclusiv finanţate din bugetul de stat; • mijloacelor bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale; mijloacelor misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, altor reprezentanţe oficiale ale statelor străine acreditate în Republica Moldova, organizaţiilor internaţionale constituite conform tratatelor internaţionale care beneficiază de imunităţi şi privilegii diplomatice sau consulare şi a reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale acreditate în Republica Moldova;• mijloacelor întreprinderilor de stat (municipale) şi societăţilor comerciale în care statul deţine cel puţin 25% din capital social.

Se interzice UNIBANK: Acordarea, prelungirea creditelor, inclusiv în baza angajamentelor asumate anterior; plasarea, prelungirea plasamentelor interbancare, cu excepţia plasamentelor în băncile care au ratingul nu mai mic de categoria BBB-/Baa3 atribuit de către cel puţin una din agenţiile Standard & Poor’s, Moody’s şi Fitch-IBCA şi dacă banca este rezidentă a unei ţări cu un rating similar sau mai mare. În cazul în care ratingul atribuit unei bănci sau ţări diferă de la o agenţie la alta, se ia în consideraţie ratingul agenţiei care a atribuit ratingul cel mai mic; Înstrăinarea, gajarea creanţelor, mijloacelor fixe şi circulante, valorilor mobiliare, precum şi a altor active ale băncii, fără acordul în scris al Băncii Naţionale a Moldovei; achiziţionarea creanţelor, mijloacelor fixe şi circulante, cotelor de participare în capitalul unităţilor economice, a valorilor mobiliare, inclusiv a obligaţiunilor şi altor active, fără acordul scris al Băncii Naţionale a Moldovei; Ridicarea grevării cu gaj asupra oricărui activ în cazul în care obligaţia garantată nu a fost stinsă (plătită) integral, fără acordul scris al Băncii Naţionale a Moldovei.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.