Niciun continent n-a scăpat de fenomene extreme provocate sau amplificate de schimbarea climatică. Au fost incendii catastrofale în California, secetă în sudul Europei şi inundaţii de amploare în Japonia. Iar fenomenele extreme vor fi din ce în ce mai numeroase dacă omenirea nu reduce gazele de seră pe care le emite în atmosferă, afirmă majoritatea oamenilor de ştiinţă.

Doar uraganele Florence şi Michael au provocat împreună pagube de peste 30 de miliarde de dolari. Uraganul Michael a fost cea mai puternică furtună care a lovit Statele Unite din 1969 încoace.

De asemenea, Statele Unite au mai înregistrat pierderi în valoarea de nouă miliarde de dolari din cauza incendiilor de vegetaţie, care au provocat moartea a zeci de persoane şi au distrus mii de locuinţe în California.


Și Japonia a fost lovită sever de de două ori în acest an. O dată de inundaţiile care au avut loc în vară, iar apoi în toamnă de puternicul taifun Jebi. Aceste fenomene naturale au provocat împreună peste 9,3 miliarde de dolari pierderi, se mai precizează în raport.

Printre dezastrele care au provocat cele mai mari pierderi financiare în 2018 se numără și perioadele de secetă care s-au abătut asupra Europei, inundaţiile din sudul Indiei, precum şi taifunul Mangkhut care a lovit Filipine şi China,

Organizația Britanică a precizat că anul acesta vremea extremă a afectat toate continentele locuite, iar acest lucru se întâmplă din cauza încălzirii globale. Ei trag un semnal de alarmă în ceea ce privește măsurile urgente pentru combaterea încălzirii globale.

„Acest raport arată că schimbările climatice au un impact devastator asupra vieţilor şi modului de existenţă al multor oameni chiar în acest moment”, a declarat Kat Kramer, conducătoarea departamentului pentru climă al organizaţiei.

Efectele temperaturilor risicate vor fi dezastruase, spun experţii.  Acestea vor aduce precipitaţii extreme, recolte sărace şi penurii de apă mai severe, care vor provoca atât pierderi materiale cât şi suferinţă umană.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!