A ajuns în Franța alături de familia sa într-o croazieră, dar a rămas pentru a-și croi o viață mai bună. Claudia Buzduganu este patiser la restaurantul „L’ Antigny”, din centrul orașului Poitiers, cu un super-chef – Mathieu Rioux, iar lucrările ei sunt apreciate la cel mai înalt grad de specialiști în domeniu și de vizitatorii localului. Doar a învățat de la cel mai buni dintre cei buni – iar acum gătește după rețetele bucătarului chef francez Paul Bocuse. Moldoveanca este extrem de mândră că vine din Republica Moldova și că are șansa să învețe secretele culinare de la faimoșii din domeniu, scrie ea.md.
„E o onoare pentru mine să muncesc aici. Sunt din Moldova și deja de câțiva ani lucrez aici. Cred că fiecare dintre noi știe cine este Paul Bocuse, este un exemplu pentru fiecare bucătar”, spune în reportajul realizat de France 3 Claudia Buzduganu.
Fiecare zi pentru Claudia este o cursă contra cronometrat între muncă și viața de familie. Este cofetarul șef la „Antigny”, un restaurant bine cotat, inclusiv după standardele internaționale. Nu îndrăznește să amestece rețetele moldovenești și cele franceze, însă un plan în acest sens sigur are. Pentru a descoperi alte arome, alte gusturi. Are și reguli stricte după care se ghidează în activitatea sa: „Nu cumpăr nimic transformat. Prepar singură totul în bucătăria restaurantului. Până și decorul”, spune patisera.
„Cred că am nimerit în locul potrivit la momentul potrivit”, spune Claudia despre ascensiunea sa ca patiser în Franța. După ce a făcut diploma de patissier la Academia de profesii, a avut parte de o experiență unică: „Prima experiență de lucru am avut-o într-un restaurant cu stele Michelin, cu un mare chef – Richard Toix, care a făcut din mine soldat, cum se spune. Nu a fost deloc ușor, dar a meritat și acum sunt ca peștele în apă în bucătărie deja”, ne mărturisește moldoveanca.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe

Grupul ProCredit se alătură Alianței Bancare Net-Zero şi se angajează să stabilească obiective de reducere a emisiilor, cu ajutorul Standardului Net-Zero al inițiativei „Obiective bazate pe știință”
