Mesajul lui Igor Dodon la final de 2016
În anul în care a devenit președinte, Igor Dodon a ținut un discurs de la Reședința de Stat a președintelui, pe strada Nicolae Iorga. Proaspătul președinte ales a catalogat anul drept unul „cu bune și cu rele, urcușuri și coborâșuri”, a adus aminte despre aniversarea de 25 de ani de independență a Republicii Moldova și a subliniat importanța faptului că „am putut să ne păstrăm statalitatea”. O parte din mesajul său a fost dedicat scrutinului în care a câștigat, numindu-l un drept redobândit al cetățenilor.
Tradițional, un pasaj din adresarea sa a fost rostit în limba rusă. Durata secvenței în limba rusă a fost de 22 de secunde și a fost despre „bunăstare”, „unitate”, „respect reciproc”, „dragoste de țară”. „Știu că oriunde sunteți, fiecare are speranța că anul care vine va fi mai bun, mai plin realizări. Bunăstarea și fericirea depinde în mare parte de conducerea țării, care ridică economia, agricultura. Însă fiecare dintre noi poate face lumea mai bună, să fim omenoși, profesioniști, să ne iubim familia, să cinstim țara, să nu uităm că am fost popor slăvit prin muncă”, ne spunea Dodon la trecerea dintre anii 2016 și 2017.Citește și: Cum au evoluat mesajele președinților RM în ultimii 10 ani
Mesajul lui Igor Dodon la final de 2017
În seara dintre anii 2017 și 2018, Igor Dodon a schimbat tradiția președinților de a apărea singuri pe ecran, de Revelion. Într-o odaie cu șemineu și lumini de Crăciun, fostul lider socialist a apărut alături de soția sa Galina Dodon. Multiplele sale vizite la Moscova, în primul an de mandat, i-au marcat și discursul. Președintele a vorbit despre o „agendă de lucru consistentă”, relația dintre „Est și Vest” și despre faptul că a „simțit respectul față de R. Moldova”. „Șefii mai multor state ne susțin, vor să ne acorde sprijin și asistență. Noi suntem însă cei care simt un deficit de patriotism sănătos, trebuie să ne învățăm să ne iubim țara și să ne asumăm responsabilitatea pentru țară”, a vorbit Dodon.
În secvența video în limba rusă, care în acel an a avut 39 de secunde, Dodon a vorbit despre faptul că „suntem diferiți, dar suntem uniți, un singur popor”, „nu vom avea altă patrie”.
Autor:
Galina Dodon nu le-a vorbit moldovenilor despre probleme, politică, patrie, ci despre familie și copii. „Îmi doresc ca orice copil să trăiască fericit, să meargă la școală. Să fim sufletiști, să manifestăm grijă, să fim altruiști, mai ales în privința copiilor”, vorbea soția președintelui care promovează familia tradițională.
Mesajul lui Igor Dodon la final de 2018
În 2019, Igor Dodon nu a mai ieșit în fața poporului alături de soția sa. Mesajul lui Dodon din acest an a fost puternic marcat de aluzii la adresa alegerilor parlamentare și a fost fimat pe fundalul imaginii Președinției renovate din banii turcilor. „Se încheie o perioadă grea din politica Republicii Moldova, care a durat 9 ani. O perioadă plină de conflicte și lupte crâncene între partidele de la conducere”, a spus Dodon chiar în debutul mesajului, continuând prin a spune că „a pregătit terenul” pentru schimbare și pentru vremuri mai bune.
Șeful statului a pomenit și clădirea cu spatele la care stătea. „Clădirea Președenției în fața căreia transmit acest mesaj de Revelion este un simbol important al statalității noastre și mă bucur că la nouă ani de la distrugerea clădirii am rușit să o reparăm fără a cheltui bani din bugetul statului”, a declarat Dodon.
Au fost rostite cel puțin câteva promisiuni despre anul 2019. Igor Dodon ne-a spus de la TV că „anul 2019 va fi anul familiei”, „va fi an al schimbărilor spre bine, în toate privințele, în dezvoltarea socială, politică și economică”, „2019 va fi un an al schimbărilor spre bine pentru toți”. Șeful statului a mai punctat că „Moldova are viitor”, folosind sloganul PSRM în alegeri.
În secvența pentru vorbitorii de rusă, care a durat aproape un minut, Dodon a vorbit despre „75 de ani de la eliberarea Moldovei de fasciști” și patriotism.
Tradiția președinților de a felicita poporul de la TV este prezentă mai ales în spațiul țărilor foste membre ale URSS. În alte state, șeful statului se poate limita doar la un mesaj scris, sau un mesaj video postat prin intermediul rețelelor de socializare.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.