Citește și: David VS Goliat sau zig-zag între PSRM și PDM? Cum arată lupta pe circumscripții a celor două partide

Zinaida GRECEANÎI
Circumscripția nr. 1 - Briceni, Ocnița

Președintele formal al Partidului Socialiștilor va candida pe o circumscripție care a adus cele mai multe voturi socialiștilor în ultimele alegeri parlamentare. În noiembrie 2014, PSRM a luat 29,60% din voturi în raionul Briceni, care constituie cea mai mare parte a circumscripției nr. 1. PSRM a fost urmat de Partidul Comuniștilor, cu 18,46% din voturile alegătorilor din raionul Briceni, ceea ce transformă circumscripția Briceni-Ocnița un „teritoriu” favorabil pentru forțele politice de stânga. O dovadă în plus ar fi rezultatele turului II al alegerilor prezidențiale din 2016, când socialistul Igor Dodon a obținut peste 3/4 din voturi.


În lupta cu Zinaida Greceanîi, democrații l-au trimis pe Mihail Gnatiuc, șeful organizației raionale de partid, iar blocul „ACUM” - pe Vladimir Scutari, șeful organizației teritoriale Briceni a Platformei „DA”. Din partea partidului „Șor” va candida Vasilii Petrașișin.

Află AICI ce localități intră în componența circumscripției Briceni-Ocnița.

Vlad PLAHOTNIUC
Circumscripția nr. 17 - Nisporeni, Strășeni

Liderul democraților și-a anunțat candidatura pe circumscripția nr. 17, de unde fac parte localități din raioanele Nisporeni și Strășeni. Această zonă votează, tradițional, în favoarea partidelor de pe centrul și dreapta eșchierului politic. La alegerile parlamentare din 2014, de exemplu, în raionul Nisporeni cele mai multe voturi le-a acumulat Partidul Democrat - 40,72%. Astfel, preferințele electorale exprimate de alegătorii din această regiune par a fi favorabile liderului PD.


Cei care vor încerca să obțină mandatul alegătorilor din Nisporeni sunt Pavel Artamonov, președintele organizației teritoriale PSRM Nisporeni și liberal-democratul Ion Terguță de la blocul „ACUM”. Cel din urmă a acuzat condiții aberante de înscriere în cursa electorală de la Nisporeni, chiar înainte de înregistrarea grupului său de inițiativă.

Deși au candidați în majoritatea circumscripțiilor, Partidul „Șor” s-a abținut să candideze în această circumscripție.

Află AICI ce localități intră în componența circumscripției Nisporeni-Strășeni.

Ilan ȘOR
Circumscripția nr. 18 - Orhei, Călărași

După victoria categorică (circa 62%) din alegerile locale din 2015 pentru funcția de primar de Orhei, Ilan Șor este considerat ca principal favorit al scrutinului electoral de pe circumscripția Orhei-Călărași, acolo unde și-au înaintat candidaturile blocul „ACUM”, socialiștii, comuniștii și democrații.


Astfel, din partea PSRM candidează Mihail Catranciuc - președintele organizației teritoriale a socialiștilor de la Orhei, Vasile Costin - șeful Oficiului teritorial Orhei al PDM, Svetlana Căpățănă - prim-secretar al Comitetului raionul PCRM Orhei și Valeriu Munteanu - din partea blocului „ACUM”.

De menționat este că circumscripția Orhei a fost una dintre cele șapte circumscripții lăsate de blocul „ACUM” pentru eventualii candidați ai Partidului Liberal. Cele două părți nu au ajuns, în cele din urmă, la un numitor comun, iar pe circumscripția Orhei, din partea „ACUM”, va candida fostul liberal Valeriu Munteanu, care și-a explicat decizia pe Facebook.

Află AICI ce localități intră în componența circumscripției Orhei-Călărași.

Andrei NĂSTASE
Circumscripția nr. 33 - Suburbii Sud

Liderul Platformei „DA” va candida diin partea blocului „ACUM” în suburbiile sudice ale Chișinăului, care votează, tradițional, forțele politice de centru-dreapta. Circumscripția nr. 33 este compusă din cinci localități: Băcioi, Sângera, Durleși, Codru și Trușeni. La parlamentarele din noiembrie 2014, aici cele mai multe voturi le-au luat liberalii, urmați de liberal-democrați.

Originar din Băcioi, deputatul Constantin Țuțu este adversarul democrat al lui Năstase pe această circumscripție. Țuțu este foarte activ în cele cinci localități, publicându-și pe contul de Facebook acțiunile și întâlnirile întreprinse pe teritoriul circumscripției. Candidatul socialiștilor este consilierul local de Durlești, Vladimir Roșca, iar cel al Partidului Șor - specialistul în tehnologii informaționale, Ion Bivol.

Află AICI mai multe detalii despre circumscripția nr. 33.

Maia SANDU
Circumscripția nr. 50 - Vest

Lidera PAS este candidata blocului „ACUM” pe circumscripția nr. 50, care înglobează statele europene situate în vestul Republicii Moldova, inclusiv țările membre ale Uniunii Europene. Aceasta este circumscripția în care partidele de dreapta obțin majoritatea voturilor. Astfel, la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, PLDM și PL au fost formațiunile care s-au ales cu cele mai multe voturi.

Vadim Rotari (PSRM) și Olga Coptu (PDM) vor fi contracandidații Maiei Sandu pentru voturile diasporei din Europa. Pe circumscripția nr. 50 și-a anunțat candidatura independentă și activistul civic Oleg Brega. În același timp, Partidul „Șor” nu a anunțat o candidatură pentru această circumscripție.

Află AICI lista statelor care fac parte din circumscripția nr. 50 - Vest.

AGORA menționează că încă un partid care, potrivit cercetărilor sociologice, are șanse de a accede în legislativ - Partidul Comuniștilor - nu a anunțat candidați pentru circumcripții.

Alegerile parlamentare vor avea loc pe data de 24 februarie 2019 în baza sistemului electoral mixt. 50 de deputați vor fi aleși în baza listelor de partid, iar 51 - în baza circumscripțiilor uninominale.

Concomitent cu scrutinul, va avea loc și referendumul republican consultativ pe subiectele revocării mandatului deputaților și reducerea numărului de parlamentari.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!