Iurie Ciocan a făcut trimitere la o hotărâre a Curții Constituționale cu privire la alegerile din 30 noiembrie 2014. „Curtea reține că în vederea asigurării condițiilor echitabile, este necesar ca CEC să excludă din start situațiile de camuflare a blocurilor electorale. Avem constituit un bloc din două entități. Dar din lista candidaților avem doi reprezentanți ai unui al treilea partid, care menționează apartenența lor la un alt partid. Vă rog să clarificați statutul PLDM în cadrul acestei construcții care participă la alegeri”, a declarat acesta.

Președintele PPDA, Andrei Năstase, a spus însă că blocul a fost constituit de către PAS și PPDA și că cei doi liberali democrați, Maria Ciobanu și Ion Terguță, nu reprezintă PLDM, ci participă pe liste în calitate de persoane fizice.

Deși Iurie Ciocan a propus ca CEC să solicite, printr-o hotărâre, includerea PLDM în componența blocului ACUM, propunerea nu a fost susținută.

"

"

Iar președintele CEC, Alina Russu, a propus ca apartenența politică a Mariei Ciobanu și a lui Ion Terguță la PLDM să nu mai fie menționată. Inițiativa a fost votată de majoritatea membrilor comisiei.

„Că doi membri de partid au ambiția de a se regăsi pe listele blocului cu titulatura de membri ai unui partid, așa au hotărât ei. Eu nu văd o problemă. La noi se întâmplă că peste noapte se schimbă partidul, dar cei doi așa au decis să mențină acest statut. Trebuie să-I tratăm ca atare. Pe urmă dacă se va demonstra contrariul, să-i taxăm”, a declarat ulterior membrul CEC Vladimir Șarban.

„Ei au indicat apartenența la un partid politic. Dacă ei nu indicau, atunci putea fi vorba că ar camufla. Poate să fie 10 partide într-un bloc și două partide într-un bloc, pragul e același. De aceea relevanța deciziei Curții Constituționale nu poate fi. Codul Electoral a fost modificat de atunci de atâtea ori”, a completat un alt membru CEC, Vasile Gafton.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!