„ Accesul la informație trebuie garantat cu găsirea acelui echilibru dintre sfera interesului public și cea a interesului privat. În orice societate este nevoie de definirea normelor de bună guvernare și transparență. Când toți acești parametri nu sunt bine dezvoltați, bineînțeles că accesul la informație devine crucial pentru democrație. Din păcate, sesiunea  parlamentară s-a încheiat fără adoptarea amendamentelor legislative elaborate de Grupul de lucru parlamentar pentru îmbunătățirea legislației media, cu privire la accesul la informație și cu controverse legate de reglementările noi, propuse pentru protecția datelor cu caracter personal”, a declarat oficialul.

Șeful Delegației Uniunii Europene a precizat că începând cu anul viitor este planificată livrarea unui sprijin suplimentar pentru mass-media din țara noastră:

„Când un nou proiect de 4 ani privind comunicarea strategică a UE va începe cu o componentă dedicată asistenței tehnice pentru dezvoltarea mass-media și pentru alfabetizarea mediatică. Cooperăm, de asemenea, cu European Endowment for Democracy, care oferă sprijin substanțial pentru dezvoltarea inițiativelor de media la nivelul întregii țări, sprijin  care este, de asemenea, esențial în sprijinirea radiodifuzorilor independenți sau alternativi. UE va continua să sprijine eforturile de consolidare a mass-media pluraliste independente și să monitorizeze îndeaproape evoluțiile din acest domeniu, ca parte a eforturilor de implementare a Agendei de Asociere”.

Peter Michalko a specificat că una dintre prioritățile imediate, în context electoral,  este eliminarea deficiențelor identificate anterior de către observatori/actori naționali și internaționali cu privire la alegeri, inclusiv necesitatea de a  asigura acoperirea independentă și imparțială a candidaților de către mass-media.

„Mesajul meu pentru reprezentanții presei - în mod special, aș dori să vă încurajez să respectați criteriile deontologice ale meseriei de jurnalist și să conștientizați că o libertate sau un drept pierdut vor fi foarte dificil de recuperat. Republica Moldova și oamenii care trăiesc aici încă își aduc aminte de timpurile când nu a existat presă liberă și asta arată și mai mult cât de importantă este mass-media pentru o societate democratică și liberă”, a conchis diplomatul.

 Peter Michalko este  Șefull Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova din septembrie 2017.  

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!