„Totuși, există mai multe cazuri în care instanțele judecătoreși au examinat acțiunile înaintate de Minister și, prin hotărâri judecătorești devenite definitive și irevocabile, au dispus încasarea integrală din contul persoanelor acționate, care după finalizarea studiilor de rezidențiat nu și-au onorat obligațiile contractuale de a activa conform repartizării, a cheltuielilor de instruire suportate din contul bugetului de stat”, a declarat Silvia Radu. 

Ministrul Sănătății a precizat că anul trecut s-au făcut modificări în legislație prin care absolvenții sunt obligați să meargă să lucreze acolo unde au fost repartizați  pentru a asigura un grad sporit de responsabilizare a persoanelor care au efectuat studiile universitare și postuniversiatre în domeniul medicinii din contul bugetului de stat și care, după finalizarea studiilor de rezidențiat, urmează să activeze conform repartizării.

„ Mecanismul actual de repartizare a tinerilor specialiști este bazat pe normative de personal stabilite, fundamentat pe necesitatea anumitor specialități, reieşind din informaţia prezentată de către conducerea instituţiilor medicale privind necesitățile sistemului de sănătate în resurse umane. Astfel, tinerii specialiști care și-au făcut studiile  în grupele cu finanțare de la buget, după absolvirea instituției, urmează să lucreze cel puțin trei ani la întreprinderea, instituția sau organizația de Stat unde au fost repartizați”, a explicat ministrul.

Totuși, în cazul în care tânărul specialist va încălca acest termen, el va restitui integral instituției de învățământ cheltuielile pentru studiile sale, fapt despre care tinerii specialiști sunt informați la contrasemnarea Contractul respectiv.

În anul 2017, 103 tineri specialişti ai promoţiei 2016 ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”  au fost acţionaţi în judecată de Ministerul Sănătăţii. Instituția le-a cerut tinerilor să restituie statului banii alocaţi pentru studii, sume cuprinse între 190 şi 235 de mii de lei, sau să lucreze în instituţiile medicale în care sunt repartizaţi. 


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!