Dosarele medicilor rezidenți atacați în instanță de către Ministerul Sănătății, în vizor. La ce etapă au ajuns litigiile

Dosarele medicilor rezidenți atacați în instanță de către Ministerul Sănătății, în vizor. La ce etapă au ajuns litigiile

40 din cei 103 medici rezidenți care au fost acționați în judecată de către Ministerul Sănătății pentru că au refuzat să activeze în localitățile în care au fost repartizați s-au angajat în sistemul public de sănătate conform repartizării. Declarația a fost făcută de către Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, în cadrul unui interviu pentru bizlaw.md. Oficialul a precizat că  mai există cazuri de negocieri privind identificarea unei formule de soluționare a litigiilor.

„Totuși, există mai multe cazuri în care instanțele judecătoreși au examinat acțiunile înaintate de Minister și, prin hotărâri judecătorești devenite definitive și irevocabile, au dispus încasarea integrală din contul persoanelor acționate, care după finalizarea studiilor de rezidențiat nu și-au onorat obligațiile contractuale de a activa conform repartizării, a cheltuielilor de instruire suportate din contul bugetului de stat”, a declarat Silvia Radu.

Ministrul Sănătății a precizat că anul trecut s-au făcut modificări în legislație prin care absolvenții sunt obligați să meargă să lucreze acolo unde au fost repartizați pentru a asigura un grad sporit de responsabilizare a persoanelor care au efectuat studiile universitare și postuniversiatre în domeniul medicinii din contul bugetului de stat și care, după finalizarea studiilor de rezidențiat, urmează să activeze conform repartizării.

Publicitate

„ Mecanismul actual de repartizare a tinerilor specialiști este bazat pe normative de personal stabilite, fundamentat pe necesitatea anumitor specialități, reieşind din informaţia prezentată de către conducerea instituţiilor medicale privind necesitățile sistemului de sănătate în resurse umane. Astfel, tinerii specialiști care și-au făcut studiile în grupele cu finanțare de la buget, după absolvirea instituției, urmează să lucreze cel puțin trei ani la întreprinderea, instituția sau organizația de Stat unde au fost repartizați”, a explicat ministrul.

Totuși, în cazul în care tânărul specialist va încălca acest termen, el va restitui integral instituției de învățământ cheltuielile pentru studiile sale, fapt despre care tinerii specialiști sunt informați la contrasemnarea Contractul respectiv.

În anul 2017, 103 tineri specialişti ai promoţiei 2016 ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” au fost acţionaţi în judecată de Ministerul Sănătăţii. Instituția le-a cerut tinerilor să restituie statului banii alocaţi pentru studii, sume cuprinse între 190 şi 235 de mii de lei, sau să lucreze în instituţiile medicale în care sunt repartizaţi.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal