Vânzarea Air Moldova

Cea mai mare tranzacţie din 2018 a constituit-o vânzarea, la începutul lunii octombrie 2018, a companiei aeriene Air Moldova. Valoarea tranzacției de vânzare-cumpărare depășește suma de 1,2 miliarde de lei (circa 61,5 milioane euro), dintre care 50 de milioane de lei au fost transferați la bugetul de stat, iar restul sumei reprezintă datoriile companiei Air Moldova, pe care investitorul s-a obligat să le achite. Air Moldova a fost achiziționată de către compania Civil Aviation Group SRL, fondată cu câteva zile înainte de licitaţie. Aceasta are ca asociaţi doi cetățeni ai Republicii Moldova – Serghei Melnik și Andrei Ianovici, care dețin câte 25,5% din capital, și compania Blue Air Aviation SA din România, cu 49%.

Tranzacţia a fost criticată de opoziţie şi experţi, ca urmare a procedurilor netransparente, dar autoritţile au susţinut că nu aveau o altă soluţie pentru o companie în prag de faliment.

Grupul Purcari, listat la Bursa de Valori de la București

Pe locul doi se află listarea la mijlocul lunii ianuarie 2018, la Bursa de Valori de la București, a Grupului Purcari Wineries, care deţine cramele Purcari şi Bostavan, şi producătorul de brandy Bardar din Republica Moldova, dar şi crama Ceptura din România. La Bursă a fost listat 49% capitalul social într-o ofertă publică de vânzare (IPO), care a reușit să aducă acţionarilor circa 40 milioane de euro. Acţionarii vânzători au fost Lorimer Ventures Limited, societate ce deţinea înainte de realizarea ofertei 63,55% din capitalul social al Purcari, Amboselt Universal (participaţie de 30% înainte de listare, controlată de Victor Bostan) şi International Financial Corporation, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, a cărei deţinere este în prezent de 6,41%. Lorimer Ventures Limited (Horizon Capital) a cedat cele mai multe acţiuni ca urmare a listării.

Vânzare de acțiuni la Victoriabank

3. Poziţia a treia în topul tranzacţiilor din 2018 este achiziţia cotei de 39,2% a Victoriabank, deținute de afaceristul rus Serghey Lobanov, prin firma Insidown LTD din Cipru. Cumpărătorii, Banca Translivania și BERD, au ajuns acționari majoritari ai Victoriabank, prin intermediul unui vehicul investiţional din Olanda. Valoarea tranzacţiei încheiate la finele lunii ianuarie 2018 a fost de 766,5 milioane de lei, sau circa 37 de milioane de euro (circa 43,5 milioane de dolari). Peste câteva luni, Banca Translivania și BERD au mai cumpărat alte 5,42% din acţiunile Victoriabank la preţul de 106,05 milioane de lei.

Pentru a vedea care sunt celelalte tranzacții ale anului, accesați Mold-Street.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!