Principalele obstacole în calea unei creșteri economice mai mari pentru R. Moldova

Principalele obstacole în calea unei creșteri economice mai mari pentru R. Moldova

Anul 2018 este comparabil cu 2016 și 2017 în ceea ce privește nivelul creșterii globale, arată o analiză realizată de experții de la German Economic Team Moldova (GET Moldau), scrie Mold-street.com.„Situația economică este stabilă; totuși, o creștere de 4% este relativ scăzută pentru o țară precum este Republica Moldova”, susţin experţii.

O creştere de doar 3,8% în ciuda condițiilor externe favorabile

Pentru anul 2019, atât FMI, cât și Banca Mondială se așteaptă la o creștere relativ scăzută de 3,8%, în ciuda condițiilor externe favorabile preconizate - în special în UE și CSI. Pe lângă scăderea populaţiei, printre principalele obstacole pentru creșterea economică menţionate de experții de la German Economic Team Moldovaei, sunt slăbiciunile sistemului judiciar și ale sistemului educațional.

Publicitate

Potrivit lor, sunt necesare reforme structurale în sistemul judiciar și în învățământ pentru a face posibilă o creștere economică mai mare. Pe de altă parte ei constată că există și aspecte pozitive care nu trebuie ignorate.

Drept exemplu sunt aduse sunt evoluțiile din sectorul bancar și din administrația fiscală care arată că sunt posibile reforme, notează Mold-street.com.

O altă evoluție pozitivă, constatată de experții de la German Economic Team Moldova (GET Moldau) este politica macroeconomică prudentă din ultimii ani, care, printre altele, „a contribuit la faptul că normalizarea politicii monetare în economiile dezvoltate până acum a avut un efect redus asupra Moldovei”.

Controversata reformă a impozitului pe venit şi alegerile

Cu toate acestea economiştii germani susţin că reforma controversată a impozitului pe venit din anul trecut va duce la scăderi ale veniturilor începând cu luna octombrie 2018. În același timp, există o creștere semnificativă a cheltuielilor, în special în ceea ce privește subvențiile și salariile, dar și investițiile.

Chiar şi aşa se așteaptă ca deficitul bugetar să rămână în limitele programului FMI în 2018. Prognozele Băncii Mondiale arată un deficit de 1,9% din PIB, iar pentru 2019 deficitul bugetar este estimat la 2,8%.

„În ciuda relaxării politicii fiscale în perioada premergătoare alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, aceasta rămâne gestionabilă, ceea ce reprezintă o evoluție pozitivă”, consideră experţii.

În opinia lor, comunitatea internațională ar trebui să ofere Republicii Moldova sprijinul necesar și după alegeri. În același timp condițiile clare trebuie definite ca o condiție prealabilă pentru acest sprijin.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal