De ce Ministerul Finanţelor a recomandat sistarea acordării tichetelor de masă în sistemul bugetar

De ce Ministerul Finanţelor a recomandat sistarea acordării tichetelor de masă în sistemul bugetar

Ministerul Finanțelor a recomandat ca de la 1 ianuarie 2019 să fie suspendată acordarea de premii din economii şi a tichetelor de masă pentru sectorul bugetar. Motivul este legislația imperfectă, adoptată în grabă de majoritatea parlamentară.

În cadrul unei ședințe comune de la finele anului trecut a reprezentanților Ministerului Finanțelor și a conducătorilor direcțiilor finanțe din unitățile administrativ-teritoriale ale țării, precum și a conducătorilor Trezoreriilor regionale, s-au discutat mai multe aspecte legate de bugetul de stat şi aplicarea unor noi prevederi legale. Cele mai multe semne de întrebare s-au iscat la prevederile Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, votată în grabă pe 23 noiembrie 2018, de majoritatea parlamentară, scrie Mold-Street.

Fără premii sau tichete de masă

Astfel, Lucia Dioneac, şefa Secției planificare bugetară din cadrul Direcției generală finanțe Bălți, a întrebat conducerea Ministerului Finanţelor referitor la utilizarea tichetele de masă în condițiile noii legi de salarizare.

Raisa Ghilan, șefa Direcției politici salariale și monitorizarea angajaților în sectorul bugetar din cadrul Ministerului Finanţelor a explicat că, potrivit „Hotărârii Guvernului nr.227 din 12.03.2018 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de operare cu tichetele de masă” este o așa reglementare care prevede că în instituțiile bugetare pot oferi tichete de masă în limita fondului de salarizare”.

În replică, Lucia Doineac a menţionat că pct. 72 din acest Regulament prevede că „acordarea tichetelor de masă pentru sectorul bugetar se efectuează la decizia angajatorului din contul alocaţiilor prevăzute pentru cheltuieli de personal în anul bugetar în curs”.

Potrivit reprezentantei de la Ministerul Finanţelor despre această problemă, dar şi altele apărute în urma adoptării Legii privind sistemul unitar de salarizare se ştie şi, pentru a o remedia şi atenua efectele negative, ar fi nevoie de o modificare.

Nu a fost calculat impactul asupra bugetului de stat

„Pentru aceste măsuri nu planificăm nimic. Mai mult ca atât, chiar se recomandă de a nu acorda tichete de masă începând cu 1 ianuarie 2019, cel puțin în prima jumătate de an. Costurile implementării legii este evaluată la nivel macro, dar costul integral și precis pentru implementare a legii ministerul nu-l cunoaște, banii pentru majorările salariale sunt planificați, dar până când nu se va plăti 2-3 salarii pe țară în condiții noi, pentru a calcula impactul asupra bugetului de stat, ar fi bine să ne abținem de la așa gen de remunerare. Tot în acest scop s-a făcut limitarea și la premiile unice din economii, să ajungem până la primăvară să vedem ce mijloace bănești suplimentare este necesar de alocat, după aceea revenim și la tichetele de masă. Dacă le planificăm, va majora fondul de salarizare și mai mult”, a precizat Raisa Ghilan.

De notat că şefii direcțiilor finanțe din cadrul autorităţilor publice locale au semnalat şi alte deficienţe şi erori strecurate în Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar: de la erori privind coeficienţii de salarizare pentru educatori, contabili şi conducători de direcţii, inclusiv pentru şefii Direcţiilor finanţe din raioane, dar și erori la includerea sau excluderea vechimii în muncă în calculul salariilor.

„Noi acum nu dezbatem legea sau prevederile acesteia cât sunt de bune sau pertinente, noi acumulăm informație pentru ulterioara modificare, acum ne concentrăm pe implementarea prevederilor legii. Nimeni din șefii Direcțiilor finanțe nu va avea salariul mai mic decât îl ridică astăzi”, a declarat Ministrul Finanţelor, Ion Chicu.

Anterior acesta a susţinut că ministerul are „un plan de acțiuni detaliat cu ce urmează să facem în fiecare zi și oră”. Totodată a fost lansat și Centrul de Apel cu privire la implementarea legii, unde se pot adresa oamenii care au întrebări asupra noii legi. Chicu a mai promis că bugetarii vor primi salariu majorat deja în ianuarie 2019, mai scrie Mold-Street.

Vezi și aceste știri
R. Moldova are mai mulți milionari în lei. Cel mai tânăr are 18 ani

R. Moldova are mai mulți milionari în lei. Cel mai tânăr are 18 ani

R. Moldova se împotmolește în deșeuri. Soluțiile altor state, preluate doar pe hârtie (VIDEO)

R. Moldova se împotmolește în deșeuri. Soluțiile altor state, preluate doar pe hârtie (VIDEO)

Prinţul Harry şi Meghan Markle au fost eliminați de pe pagina oficială a familiei regale britanice

Prinţul Harry şi Meghan Markle au fost eliminați de pe pagina oficială a familiei regale britanice

Advertoriale
 Vrei să studiezi IT-ul? Află de la Nicolae Sîrbu cum să stăpânești lumea codurilor (VIDEO)

Vrei să studiezi IT-ul? Află de la Nicolae Sîrbu cum să stăpânești lumea codurilor (VIDEO)

Principala regulă pe ploaie sau furtună: NU atinge sub nicio formă firele rupte sau căzute la pământ (VIDEO)

Principala regulă pe ploaie sau furtună: NU atinge sub nicio formă firele rupte sau căzute la pământ (VIDEO)

VioPark — locul unde se nasc produsele cosmetice naturale și ce criterii influențează asupra calității produselor

VioPark — locul unde se nasc produsele cosmetice naturale și ce criterii influențează asupra calității produselor

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
  Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Putin a schimbat Legea Supremă? Hai și noi! Cum a apărut ideea reformei constituționale (AUDIO)
 • Oameni ca tine: Adelina Dodon - femeia care își îndulcește cariera academică cu deserturi cu gust de copilărie (VIDEO, FOTO)
 • Sergiu Litra, despre cum să îți crești afacerea pe timp de COVID-19, să produci bere în R. Moldova, termen de valabilitate și furtul miliardului | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”. Un an fără Plahotniuc. Din coordonatorul țării în bau-bau-ul politicii moldovenești (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Teatrul Satiricus anunță trei spectacole în aer liber, la final de august. Rezervă bilete acum!
 • Disputele familiale afectează identitatea personală cum niciun alt tip de conflict n-o poate...
Cele mai populare
 • 1
  Oponenta lui Lukașenko a publicat primul video după ce a plecat în Lituania: „Am luat o decizie pentru care unii mă vor judeca, iar alții mă vor urî” (VIDEO)
 • 2
  După o copilărie la limita sărăciei în Rusia, a început o nouă viață în R. Moldova. Povestea lui Ghenadii Eșmekov, stabilit de 53 de ani la Chișinău
 • 3
  „Tot satul se teme de el”. Un bărbat din Ștefan-Vodă, care ar bate măr tot satul, nu mai ajunge pe mâna poliției. Oamenii nu scriu cerere de frică (VIDEO)
 • 4
  Proteste la Minsk: Încă un manifestant a murit, iar oponenta lui Lukașenko e de negăsit
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.