Ascensiune fulminantă în ultimii ani

Așadar, misteriosul Andrei Nastas are 32 de ani și este șef de secție în cadrul Centrului pentru combaterea traficului de persoane din cadrul Ministerului de Interne. În ultimii doi ani, de când Ministerul este condus de Alexandru Jizdan, Nastas a avut parte de o ascensiune extraordinară. El a avut parte de trei promovări în această perioadă, prima în martie 2016, iar următoarele două în noiembrie 2017.

Dar adevărata surpriză pentru Andrei Nastas s-a produs la 26 decembrie 2018, cu doar patru zile înainte de a solicita de la CEC liste de subscripție pentru a colecta semnături în susținerea candidaturii sale. Atunci el și-a obținut licența de avocat, după mai bine de cinci ani de așteptare, scrie Cotidianul.md.

Clona Nastas a încercat să devină avocat mult mai devreme, el făcând stagierea pentru avocatură în 2011-2013, când ar fi picat examenele și nu ar fi reușit să ia licența.

Iată că în 2018 acesta nu a mai avut însă nicio problemă în a deveni avocat, la fel ca și candidatul original din circumscripția 33. El a obținut licența de avocat în temeiul art. 10 din Legea avocaturii prin Hotărârea Comisiei de licețiere din 7 decembrie 2018 – „Sunt scutite de efectuarea stagiului profesional şi de examenul de calificare persoanele care deţin titlul de doctor, precum şi cele care au cel puţin 10 ani vechime în muncă în funcţia de judecător sau procuror dacă, în termen de șase luni după demisia din funcţiile respective, au solicitat eliberarea licenţei pentru exercitarea profesiei de avocat. De aceleaşi drepturi şi în aceleaşi condiţii beneficiază şi persoanele care, după demisia din funcţia de judecător şi procuror, au continuat să activeze în domeniul dreptului”.

Se pare că Nastas ar fi doctor în drept, iar la acest capitol i-a luat-o înainte unui contracandidat al său din aceeași circumscripție, Constantin Țuțu, care aspiră și el din 2015 la titlul de doctor, doar că în economie.

Candidatul clonă și-a obținut titlul de doctor în septembrie 2017, când activa în cadrul Ministerului de Interne și se bucura de promovări pe bandă rulantă. Se întâmpla la doar două luni după introducerea sistemului mixt de vot, promovat de PSRM și PD.

O apariție în presă

Misteriosul Nastas a avut și o apariție în presă. Se întâmpla tot recent, în noiembrie 2018, în cadrul unei emisiuni de la postul de radio Sputnik. Nastas a vorbit la emisiune despre cum să „evităm exploatarea prin muncă peste hotare”.


Postul de radio Sputnik face parte din rețeaua propagandistică cu același nume, finanțată direct de Kremlin și care are filiale în mai multe state din lume. Cu toate acestea, Sputnik Moldova favorizează actuala guvernare de la Chișinău. În 2018, la postul de radio Sputnik au fost invitați majoritatea miniștrilor din actualul Guvern.

Alături în buletinul de vot

Primul în buletinele de vot repartizate în circumscripția nr. 33, care cuprinde suburbiile Băcioi, Durlești, Sângera, Codru și Trușeni, va fi democratul Constantin Țuțu. Următorii vor fi Andrei Năstase, din partea blocului ACUM, și candidatul independent Andrei Nastas. În aceeași circumscripție urmează să candideze Vladimir Roșca, din partea PSRM, Ion Bivol, de la Partidul „Șor”, Ion Duca, de la Partidul Nostru, candidatul independent Călin Vieru și directorul liceului Gheorghe Asachi, Boris Volosatîi.

Anterior, președintele PPDA, Andrei Năstase, spunea că Andrei Năstas, candidatul-clonă, ar avea legături cu PDM și Constantin Țuțu. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!