Așa cum am intrat deja în 2019, e momentul perfect pentru a face totalurile anului trecut. De această dată, ne-am propus să vedem care au fost cele mai bune spoturi publicitare din 2018. Respectiv, am apelat la trei experți în domeniu. Care au fost nominalizările acestora, vedeți mai jos.
Cel mai apreciat spot publicitar produs în Moldova s-a dovedit a fi „Clipe Dulci”, de la Zahăr Domnița. Spotul respectiv a fost nominalizat de către producătoarea emisiunii Digital Must, care este și head of Social Media în cadrul agenției de publicitate online AdCenter, Daniela Donici.
„E un video pe care-l privești până la capăt, pentru că te prinde cap-coadă, datorită emoțiilor și momentelor de copilărie, atât de comune și specifice nouă tuturor. Chiar dacă este un video de brand, momentul comercial apare doar în packshot-ul de la final. Zahăr Domnița este unul din puținele branduri din țară care a sfidat regulile comune pentru spoturi comerciale și a lăsat emoțiile și valorile să vorbească din numele brandului, apropo, conform statisticilor, audiența în online anume așa abordări apreciază mult. Acesta este un spot local, care reprezintă copilăria la zeci de mii de oameni, asta demonstrează și numărul de vizualizări de 771k, dar și numărul de distribuiri 2239, iar utilizatorii nu distribuie ceva, decât dacă se regăsesc sau le trezește emoții”, a argumentat Daniela Donici.
Cu aceeași întrebare ne-am adresat și la Brand Managerul Alina Beleuța, care a avut însă aceeași părere – spotul „Clipe Dulci” este singurul pe care-l poate nominaliza ca fiind cel mai bun din 2018.
„Generează doar asocieri pozitive cu brandul pentru audienta țintă >25 ani, presupun. Nu folosește elemente care ar putea genera asocieri negative cu categoria de zahăr. Contribuie la formare unei linii clare de comunicare pentru consumator: Domnița, un brand cald si dulce. Iar subiectul este sincer, și nu forțat. Emoționant. Muzica memorabilă... mai ales partea a doua - se transformă într-un jingle dacă îl asculți de vreo două ori. Mai mult, video integrează produsul subtil și natural. Tasty filmat! Suficiente elemente de branding”, ne-a spus Alina Beleuța.
O altă părere a avut însă directorul Interact Media, Irina Ghelbur, care a menționat că anul 2018 nu s-a prea remarcat cu multă creație. A spus că i-a plăcut, totuși, seria de spoturi de la Unite – „Social media pe înțelesul tuturor”.
„Au fost simpatice, foarte naturale, s-au diferențiat în special prin faptul că nu au ales tradiționalele cadre tipice stocurilor, cu familii perfecte, zâmbitoare, decor de poveste și alte chestii fancy. Vedem oameni simpli, cadre autentice de la țară, discuții nostime despre „event pe facebook” de hram și „cover photo” cu sarmale. În definitiv, e vorba de accesul la rețele sociale pe care le folosesc toți, indiferent de vârstă sau zonă”, a menționat Irina Ghelbur.
Cele mai bune spoturi din 2018, produse peste hotare
Producătoarea emisiunii Digital Must a numit două spoturi publicitare care au impresionat-o. „Conceptul spotului Lexus a fost scris de un algoritm bazat pe inteligenţa artificială, iar de regizare s-a ocupat Kevin Macdonald. Acesta este primul spot de acest gen din lume, după cum susţine şi echipa din spatele lui şi promovează ideea de colaborare între om şi maşinărie, pentru o îmbunătăţire a experienţei condusului”, a spus aceasta.
„Nu pot să nu menționez spoturi de Crăciun, și în acest an, preferatul meu e de la McDonalds, unde este demonstrată relația lui Santa cu renii săi, pe care-i hrănește cu morcovi de la McDonalds. Cred că e de remarcat că focusul gigantului de fast-food e pe mâncare sănătoasă, ceea ce mă duce la ideea că audiența țintă a acestui spot în primul rând sunt părinții și cei care au grijă de ceea ce mănâncă”, a explicat Daniela Donici.
Alina
Beleuța a remarcat spotul de la Tide. „Mesaj simplu și genial: Orice
reclama este o reclamă Tide. Dacă sunt actori cu haine super curate în ea, e
Tide. Daca e curat, e Tide.
Mesajul e atât de simplu, că poate fi
reutilizat în nenumărate contexte. Tide
a transformat orice reclamă cunoscută până atunci și cele care apar într-o
reclama Tide, pornind de la hainele stereotipic curate și perfecte din
spoturile generice ale altor branduri”, a argumentat Brand Managerul.
Iar Irina Ghelbur a fost impresionată de campania „Bihor Couture”, lansată de revista „Beau Monde” din România. „Bihor vs Dior” nu este doar un spot, dar o întreagă campanie care adună clipuri sugestive cu meşterii populari din Bihor, filmaţi în timp ce comentează creaţiile Dior. Realizarea pornește de la un beiuşean - Radu Frenţiu, care a descoperit obiecte de vestimentație Christian Dior aproape identice cu cojoacele de Beiuş, dar care se vindeau cu 30.000 de euro, fără a se preciza sursa de inspiraţie. Riposta românilor prin „Bihor Couture” a fost extraordinară. Merită spus că unul dintre clipurile făcute de Beau Monde pentru această campanie a fost premiat la Cannes Lions International Festival of Creativity”, a menționat directorul Interact Media.
Vezi și aceste știri

Moscova amenință Europa cu „norul radioactiv” de la centrala atomică din Energodar. Moldova figurează pe harta prezentată de ruși (FOTO/VIDEO)

Ajutor pentru directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, în stare gravă de sănătate. Iată contul pentru donații

Zelenski și Erdogan s-au întâlnit la Lvov. Cei doi președinți urmează să aibă o întrevedere cu secretarul general al ONU
Advertoriale

Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

EuroCreditBank continuă să ofere soluții pentru cei care preferă economiile în valută străină. Depozite la cele mai avantajoase condiții de 3,5% anual
