Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER) scrie că, la finele anului 2018, Direcția Educație a anunțat două proceduri de achiziție publică pentru servicii de alimentare a elevilor, cu o valoare de peste 25 de milioane de lei fără TVA. Termenul de deschidere a ofertelor a fost până pe 7 ianuarie. Printre participanții la licitație s-a numărat și o companie străină, necunoscută pe piața locală – LLC „Pontem”, cu adresa juridică în Lituania. Potrivit paginii web a companiei, firma este este specializată în oferirea serviciilor de alimentare, inclusiv pentru copii și elevi, are o experiență mare în domeniu și deține o companie fiică în țara vecină – Ucraina.

Ofertele depuse de compania LLC „Pontem” sunt cu câteva sute de lei mai mici decât ofertele depuse de companiile locale, care coincid exact cu valorile estimative anunțate. Potrivit AGER, firma lituaniană are șanse mare să obțină contracte de câteva milioane de lei.

„În serviciile de alimentare pentru instituțiile de educație din municipiul Chișinău lipsește concurența reală, iar 95% din piața acestor servicii este împărțită între cinci întreprinderi mari de alimentație publică. Autoritățile contractante acceptă situația, dorind ca formal instituțiile să fie asigurate cu servicii de alimentație, fără să întreprindă măsuri pentru a asigura o calitate mai înaltă a produselor ce ajung în farfuriile copiilor, prin asigurarea concurenței. Astfel, ca rezultat al monitorizării a trei licitații publice de achiziționare a serviciilor alimentare cu suma totală de peste 70 de milioane de lei, pentru toate cele 90 de loturi din caietele de sarcini, a fost propusă doar câte o singura ofertă” - se menționa în luna februarie 2018 într-un raport prezentat în cadrul proiectului „Banii publici sunt şi bani mei, implementat de AGER.