Exporturile americane de gaze în Europa au crescut cu 58% în prima jumătate a anului trecut.

Statele Unite s-ar putea să aibă de câştigat din această strategie, din moment ce Europa îşi doreşte să se desprindă de gazele ruseşti şi de toate implicaţiile geopolitice pe care le implică această dependenţă. Chiar la jumătatea anului trecut, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele american Donald Trump au convenit să consolideze cooperarea strategică dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană în domeniul energiei. Tot atunci, Uniunea Europeană a dat asigurări că va importa mai mult gaz natural din Statele Unite.

Drept urmare, doar în octombrie anul trecut aproape un sfert din gazul natural lichefiat din Statele Unite a ajuns pe pieţele europene. O lună în care a fost înregistrat de altfel şi cel mai mare volum de export către Uniunea Europeană, aproape 600 de milioane de metri cubi.

Spre comparaţie, pe tot anul 2017, doar 10% din exporturile de gaz natural lichefiat din America au mers către piaţa europeană. Iar pentru 2020, Comisia Europeană se aşteaptă ca exporturile din Statele Unite către regiune să se dubleze.

Deşi ar putea părea că este o lovitură puternică pentru Rusia, ţara lui Putin este încă un mare obstacol în regiune pentru America. Rusia a fost şi anul trecut cel mai mare furnizor de gaze naturale către Uniunea Europeană. Peste 75% din exporturile de gaze naturale ale Rusiei au ajuns în statele membre. Rusia are un avantaj aici. Gazele ruseşti sunt livrate pe continent de către compania de stat Gazprom, prin intermediul conductelor, aşa că au parte de costuri de transport mai mici, de infrastructură, dar şi de ofertă comparativ mai bună decât cea a Statelor Unite.

Citește mai departe pe digi24.ro.
Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!