Creșteri mai mari în Europa și Asia Centrală (ECA), regiune care include și țara noastră, se vor înregistra în Turkmenistan (6,2%), Tadjikistan (6%), Armenia şi Georgia (câte 5,3%), Polonia şi Uzbekistan (câte 5%).

În România, în 2018 se va înregistra o creştere de 4,1%, după un avans de 6,9% în 2017, în Ucraina - 3,5%, iar în Rusia doar 1,6%.

În schimb pentru anii următori estimările privind evoluția PIB-ului Moldovei sunt mai rezervate. Astfel, economia moldovenească ar urma să înregistreze un avans de 3,8% în 2019, în creștere cu 0,1% puncte procentuale față de prognoza din iunie 2018 și de 3,5% în 2020, se arată în raportul semianual „Global Economic Prospects”, publicat de Banca Mondială (BM). Expansiunea ar urma să se atenueze în 2021, când economia Republicii Moldova va înregistra un avans de doar 3,2%, susțin economiștii de la Banca Mondială.

Instituția financiară internațională estimează că în Europa și Asia Centrală (ECA), economia a încetinit la 3,1% în 2018, de la 4% în 2017, reflectând reducerea activității economice din Turcia din ultima perioadă.

Economiile avansate îşi vor încetini şi ele creşterea, pe măsură ce politicile monetare vor fi normalizate, iar problemele de capacitate vor limita producţia. În aceste condiţii, BM şi-a redus cu 0,1 puncte procentuale estimările de creştere pentru economia lumii în 2018, 2019 şi 2020, la 3%, 2,9% respectiv 2,8%.

În cifre, încetinirea pare modestă, însă trebuie avute în vedere dimensiunile economiei mondiale şi mai ales faptul că tendinţa este de revizuire în jos a estimărilor de creştere. Ar putea urma alte modificări negative, mai scrie Mold-Street.

BM dă vina pentru schimbarea prognozelor pe decelerarea mai bruscă decât a anticipat a creşterii mondiale după proiecţiile anterioare, publicate în iunie. De atunci, tensiunile protecţioniste s-au amplificat. SUA şi China se înfruntă într-un război al tarifelor şi tehnologiei. „Riscurile negative au devenit mai acute. Evoluţiile dezordonate de pe pieţele financiare pot perturba activitatea în economiile atinse şi pot crea efecte de contaminare. Disputele comerciale se pot agrava şi se pot propaga, afectând activitatea în economiile implicate şi ducând la scurgeri la nivel global”, se arată în analiza băncii.

Analiza generală a economiei globale a BM are o tentă mai pesimistă decât cea din iunie, când se punea accentul pe creşterea economică sincronizată.

La originea turbulenţelor, SUA vor încetini şi ele anul acesta, la 2,5%, de la 2,9% în 2018. Creşterea economică se va reduce la 1,7% anul viitor. Şi economia Chinei, a doua ca mărime din lume, va avansa mai lent, cu 6,2% anul acesta şi următorul. Până la marea criză financiară globală din 2008, China înmărmurea lumea cu creşteri anuale ce depăşeau 10%. Dacă SUA şi China încetinesc cu un punct procentual, creşterea globală se reduce cu aceeaşi proporţie, cu consecinţe pentru multe alte ţări.

Anterior experții de la Banca Mondială, susțineau că deși autoritățile au depus eforturi pentru a reduce riscurile macroeconomice, Moldova are nevoie de o creștere mai rapidă pentru a se apropia de nivelul din țările din UE.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!