Președintele PPDA, Andrei Năstase, în cadrul unei conferințe de presă, a citit poziția blocului ACUM cu privire la desfășurarea referendumului. Acesta a spus că plebiscitul este ilegal, iar vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, a îndemnat oamenii „să nu-și piardă timpul cu acest referendum”.

„Potrivit Codului Electoral, în vigoare până la data de 30 decembrie 2018, referendumul republican nu putea avea loc cu 60 de zile înainte și cu 60 de zile după ziua desfășurării alegerilor. Începând cu 30 decembrie 2018, această normă a fost modificată de o majoritate parlamentară controlată de regimul lui Plahotniuc, cu promulgarea ulterioară de către vasalul acestuia, Igor Dodon. Astfel, aceștia au stabilit, contrar spiritului legii, că referendumul republican poate avea loc în aceeași zi în care se desfășoară alegerile. Stabilirea datei referendumului s-a produs prin hotărârea Parlamentului din 30 noiembrie 2018, care a fost publicată în Monitorul Oficial pe 7 decembrie 2018. Astfel, la data adoptării acestei hotărâri, legea nu prevedea posibilitatea organizării unui referendum în ziua alegerilor, împrejurări în care această hotărâre contravine legii și urmează să fie recunoscută nulă. În mod similar, și rezultatele acestui referendum vor fi recunoscute nule”, a declarat Andrei Năstase.

Președintele PPDA a mai spus că „blocul ACUM nu dorește să participe la acțiuni ilegale, nici să fie un complice la irosirea banului public pentru un referendum declanșat contrar cadrului legal în vigoare”.

„Blocul ACUM susține dezideratele confirmate de peste 405 mii de cetățeni care, prin semnătură,  încă în 2015 și-au exprimat deja voința de a modifica Constituția RM prin intermediul unui referendum constituțional, care are efecte imediate. La baza inițiativei de desfășurarea a acestui referendum consultativ, fără valoare imperativă pentru Parlament, stau doar interese de ordin partinic și electoral ale actualului regim, care avut posibilitatea și pârghiile necesare pentru a micșora numărul de deputați până acum”, a adăugat Andrei Năstase.

În cadrul referendumului, cetățenii vor trebuie să răspundă la două întrebări: dacă vor ca numărul de deputați să se micșoreze de la 101 la 61 și dacă își doresc să poată revoca deputații, adică să le poată retrage mandatele de deputat în cazul în care aceștia nu-și îndeplinesc obligațiile.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!