„Sarcina probațiunii îi revine pârâtului. Noi trebuie să probăm. Noi nu putem în argumentele noastre să ne bazăm pe ceea ce s-a constatat de către consiliul electoral de circumscripție. Trebuie să reverificăm semnăturile care sunt în litigiu, pentru a ne convinge dacă corespund adevărului sau nu. Pentru a aproba un proiect de hotărâre, trebuie să mă bazez pe date veridice. Ca să mă apreciez cine e corect, trebuie să văd actele care au stat la baza hotărârii contestate. În astfel de circumstanțe, consider că CEC era obligată să verifice validitatea celor 293 de semnături care sunt în litigiu. Dacă se constata că ele sunt nevalide, urma să fie respins. Dacă ar fi fost semnături valide, am fi anulat acea hotărâre. O să mă abțin de la votare, fiindcă nu ama văzut acele liste de subscripție în litigiu, ca să mă pot aprecia”, a declarat membrul CEC Vasile Gafton.

„Data trecută, la ședință, această chestiune a fost dezbătută în aproximativ 100 de minute. Codul Electoral prevede că, în cazul contestațiilor privind hotărârile organelor electorale, sarcina probării legalității revine acestor organe. Dacă s-a contestat activitatea consiliului nr. 26, probarea revine consiliului nr. 26. Mai mult, a fost prezentată referința pe șapte pagini cu descrierea detaliată a probațiunii asupra deciziei aprobate”, a menționat raportorul proiectului, Iurie Ciocan.

Într-un final, contestația lui Mihai Stratulat a fost respinsă cu cinci voturi „pentru” și o abținere.

Pretendentul la funcția de deputat din partea Partidului Democrat a contestat la CEC decizia consiliului electoral de circumscripție, care a refuzat să-i înregistreze candidatura în cursa electorală. Decizia s-a bazat pe faptul că listele de subscripție prezentate au fost incomplete, iar mai multe semnături colectate au fost considerate nule. Doar 458 de semnături din cele 697 prezentate au fost declarate valide. Pentru înregistarerea concurentului, sunt necesare însă cel puțin 500 de semnături.

De partea cealaltă, în contestația depusă, Mihai Stratulat a menționat că argumentele invocate de autoritățile electorale sunt nefondate. La scurt timp după decizia Consiliului Electoral de Circumscripție, Mihai Stratulat a anunțat că nu renunță la participarea sa în alegeri și a înregistrat din nou grupul de inițiativă care să colecteze semnăturile necesare. Termenul pentru depunerea acestora expiră la 24 ianuarie. 

Mihai Stratulat este candidatul PDM pe circumscripția nr. 26, care cuprinde mai multe adrese din sectoarele Buiucani și Centru. Pe aceeași circumscripție vor să candideze și Cojocaru Dinari (PSRM), Cotelea Victor (Partidul Șor), Miron Anton (PCRM), Vlad Bilețchi (PL), Iurie Reniță (ACUM), Dinu Manole (Partidul Verde Ecologist) și Valeriu Cerba (candidat independent).

Pe 3 ianuarie, consiliul electoral de circumscripție e refuzat să înregistreze în cursa electorală candidatura lui Mihai Stratulat, invocând nereguli privind semnăturile adunate în acest sens. Democratul Sergiu Sîrbu a numit „stranie” această decizie a autorităților electorale. Iar fostul liberal Valeriu Munteanu a spus că aceasta este o diversiune și că democrații și-ar fi „jertfit un soldățel”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!