„Eu înțeleg că tot felul de părereologi o să-mi sară în cap, dar eu am dreptul să-mi spun părerea pentru că eu așa cred. Eu țin să o fac publică pentru că eu cred că ea va ajuta”, a declarat Ciocan. 

În alocuțiunea sa Ciocan a invocat prevederile normative care, potrivit lui, le interzic observatorilor să facă orice fel de comentariu în public până la închiderea secțiilor de votare. 

„Regulamentul spune clar că observatorii sunt în drept să observe, să ia notițe, dar să se abțină să iasă în public. Rog, dna președinte, să convocați conducerea Promo-LEX să cereți explicații vis-a-vis de situația creată. Observatorii trebuie să se abțină să facă orice fel de comentarii în public referitor la procesul electoral. Eu am documentat și nicăieri nu am găsit o normă referitor la rapoarte interimare. Nicio misiune națională sau internațională acreditată în Republica Moldova nu face acest lucru. Eu calific aceste rapoarte drept o interferență în procesul electoral și o influențare a alegătorilor și a mediului de organizare a alegerilor. Ce fel de prevenție se face în campanie și perioadă electorală? Prevenție de ce?”, a întrebat retoric Iurie Ciocan. 

„Pe vremea mea nu era așa ceva”

Fostul șef al CEC a mai ținut să menționeze că pe vremea sa așa ceva nu se întâmpla.

„Eu când eram în fotoliul de președinte, săptămânal aveam întâlniri cu toți observatorii. În cadrul unor discuții private în biroul președintelui reacționam, dar nu admiteam rapoarte publice care mai că nu arată că se încalcă și se fraudează alegerile. Aprecierea trebuie dată întregului proces electoral. Mie mi se par intervenții nepotrivite. Dna președinte, convocați Promo-LEX, cereți explicații și curmați acest lucru. Eu nu cred că asemenea lucru trebuie tolerat. La final, după ziua alegerilor, sunt binevenite orice comenarii, cât de critice ar fi ele. Până atunci, stimați colegi, reevaluați-vă politica pentru că ea e una nocivă. Ea influențează nepotrivit climatul. Oameni simpli auzindu-vă în mass-media își formează concluzii care pot fi greșite”, a mai punctat membrul CEC.

În context, președinta Comisiei Electorale Centrale a subiliniat că va examina acest subiect.

„Eu consider că acest subiect trebuie discutat cu membrii CEC. Vă vom consulta și pe dvs dle Ciocan, chiar și prin prisma dvs bogată. Metodologia PrmoLex de la alegeri la alegeri se dezvoltă, se îmbunătățește, dar ea nu s-a modificat substanțial din câte înțeleg. Am notat, vom lua atitudine și neapărat vom discuta acest subiect”, a subliniat Alina Russu.  

Ce spune Promo-LEX

Solicitați de AGORA, reprezentanții Promo-LEX au declarat că fiecare om are dreptul al liberă exprimare, dar că astfel de rapoarte au fost publicate la fiece scrutin în ultimii 10 ani și că până acum nu au fost nemulțumiri. 

„Constituția Republicii Moldova oferă și garantează dreptul la liberă exprimare oricărui cetățean și aici aș încadra declarațiile dlui Ciocan. Ceea ce facem noi se încadrează exact în aceleași prevederi. Noi am făcut astfel de rapoarte la absolut toate scrutinele electorale din 2009 încoace. Niciodată nu am avut astfel de pretenții. Este pentru prima dată. Este dreptul dlui Ciocan să-și spună opiniile și noi le respectăm chiar dacă sunt critice și dureroase în adresa noastră”, a declarat pentru AGORA directorul de program în cadrul Promo-LEX Pavel Postică.

PDM, nemulțumit de rapoartele Promo-LEX

Amintim că anterior și Partidul Democrat s-a arătat nemulțumit de primul raport de monitorizare al Asociației Promo-LEX. Într-un comunicat de presă al formațiunii se menționa că raportul ar „necestita mai multă obiectivitate, mai mult profesionism și analize mai profunde”. Atunci Asociația Promo-LEX a calificat drept nefondate acuzațiile. 

În cel de-al doilea raport, publicat astăzi, Asociația constată cel puțin 10 cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative, un număr de circa 280 de evenimente, dintre care circa 100 (35%) pot fi calificate drept oferire de cadouri în perioada electorală, dar și cazuri de implicare în activități cu tentă electorală a fundațiilor de caritate asociate cu anumite formațiuni politice.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!