„Vă anunț că avem 24.585 de înregistrări prealabile. Sunt peste 1.200 de localități de peste hotare identificate, unde cetățenii noștri ar vrea să fie deschisă o secție de votare peste hotare. Așa cum e prescris în Codul Electoral, aceste două criterii care vor sta la baza deciziei Guvernului despre câte secții de votare să fie deschise peste hotare. Datele vor fi transmise în atenția Guvernului și Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene”, a declarat președinta CEC, Alina Russu.

Citește și: Încă un partid a fost înregistrat în cursa electorală. Au sărit scântei la CEC: „Haideți ne întâlnim după ședință, bărbătește” (VIDEO)

Potrivit ei, astăzi CEC va totaliza această informație, după care o va transmitepentru ca Guvernull, în termenul stabilit de CEC - până la 19 ianuarie curent - să adopte decizia cu privire la numărul de secții de votare peste hotare.

În cadrul alegerilor prezidențiale din 2016, au fost deschise 100 de secții de votare peste hotare.

Amintim că procedura de înregistrare prealabilă s-a încheiat ieri, 9 ianuarie.

Pentru comparație, potrivit datelor CEC, pentru alegerile prezidențiale din 2016 s-au înregistrat în prealabil 3.570 de cetăţeni ai Republicii Moldova cu drept de vot aflaţi în străinătate. Datele au fost transmise Guvernului, precum și cele privind numărul alegătorilor care au votat în străinătate la scrutinul parlamentar din 30 noiembrie 2014 (în total 73.311).

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!