Pentru a putea determina cine sunt persoanele care intenționează să candideze la funcția de deputat pe circumscripția ta, apasă pe butonul negru din zona în care ai locul de reședință. Odată ce apeși butonul se va deschide o listă cu numele tuturor persoanelor care vor să te reprezinte în Parlament.

Dacă harta nu apare mai jos, accesează-o aici.


De menționat sunt „luptele” care se vor da pe unele circumscripții. Spre exemplu, pe circumscripția nr.33, Chișinău vor candida două persoane cu nume asemănătoare: Co-președintele ACUM, Andrei Năstase și Cadidatul independent Andrei Nastas. Duelul care a stârnit multe reacții pe această circumscripție este cel dintre Andrei Năstase și Constantin Țuțu. Totodată, există posiblitatea unui duel „ pe circumscripția nr.17, Nisporeni,  unde candidează  democratul Vlad Plahotniuc și candidatul ACUM, Ion Terguță.


AGORA amintește că la 24 februarie curent vor avea loc alegeri parlamentare. Ca urmare a reformei electorale promovată de democrați și socialiști, și votată de 74 de deputați, cetățenii Republicii Moldova vor participa la vot în baza sistemului electoral mixt. Astfel, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar ceilalți 51 - în circumscripții electorale.

De asemenea, în aceeași zi cu parlamentarele va avea loc și referendumul republican consultativ. Referendumului se vor supune două întrebări. Prima – „Sunteţi pentru reducerea numărului deputaţilor din Parlament de la 101 la 61?” și cea de-a doua – „Sunteţi pentru ca poporul să poată revoca deputaţii din funcţie dacă nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile sale?”. Vor exista două opțiuni de alegere – pentru și contra.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!