Potrivit Maiei Sandu, au fost câteva criterii de selectare a candidaților pe circumscripții de către comisia de meritocrație, printre care competența și rezultatele profesionale, studiile, activismul civic, calități de gândire strategică și ponderea în societate. Comisia a fost formată din 4 reprezentanți ai blocului „ACUM” și patru reprezentanți ai societății civile, numele cărora lidera PAS nu a vrut să le dezvăluie, motivând că nu le-a cerut permisiunea.

Probabil trebuia să-l informăm pe Oleg Brega mai devreme. Îmi pare rău că a trebuit să concurăm pe aceeași circumscripție. Ar fi trebuit să îl anunțăm mai devreme. Noi l-am considerat și pentru circumscripția asta, dar și pentru cea din Sângerei, de unde dumnealui este originar. A fost o lipsă de comunicare. Dar și la Sângerei a fost un candidat puternic - Oazu Nantoi”, a spus Maia Sandu, sugerând că s-a comis o greșeală că nu s-a comunicat eficient cu activistul Oleg Brega.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

Amintim că Oleg Brega și-a depus candidatura la CEC pentru a candida independent pe circumscripția nr. 50, care include Europa de Vest. Activistul civic și-a exprimat dezamăgirea că Maia Sandu candidează din partea blocului „ACUM” pe aceeași circumcripție. De cealaltă parte, președinta PAS argumentează că candidatura sa în statele Europei Occidentale înseamnă șanse mai mari pentru încă un mandat în Parlament de pe lista electorală a blocului „ACUM”, dat fiind faptul că locul său îi va reveni unei alte persoane din lista electorală, dacă aceasta va fi aleasă pe circumscripția nr. 50.

Tot pe circumcripția nr. 50 candidează și Olga Coptu (PDM), Vadim Rotari (PSRM), Gheorghe Bobeica, Leonid Falcaș, Nadejda Barbarov, Valentina Geamăna, Stela Stîngaci (toți candidați independenți), Vasile Calmațui (PL), Gheorghe Furdui (PNL), Tatiana Platon (Partidul Șor) și Natalia Iațco (Partidul Verde Ecologist).

Alegerile parlamentare vor avea loc pe data de 24 februarie în baza sistemului mixt, unde 51 de deputați vor ajunge în Parlament de pe circumscripțiile uninominale, iar 50 vor accede în Legislativ de pe listele de partid.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!