Newstrition și Chekology, două proiecte americane ce te învață cum să omori propaganda și să combați dezinformarea (FOTO, VIDEO)

Newstrition și Chekology, două proiecte americane ce te învață cum să omori propaganda și să combați dezinformarea (FOTO, VIDEO)

Educația este temelia unei societăți sănătoase. De aici pornește formarea unei mentalități adecvate.Acest deziderat e valabil și pentru felul când, cum și de unde ne informăm. Americanii au proiecte de educație mediatică, implementate în școli pentru a-și învăța cetățenii încă din adolescență să depisteze știrile false. 

„Educația mediatică e o problemă globală. Oamenii nu știu cum să diferențieze informațiile reale de cele mistificate. Este o provocare socială la nivel mondial pentru că nu sunt toți sunt pregătiți să facă diferența între subiectele media făcute cu scopul de a informa și cele făcute pentru a sprijini un anumit punct de vedere”, spune vicepreședinta Departamentului de Comunicare din cadrul Proiectului News Literacy, Christine Nyirjesy Bragale.

„Este important ca verificarea știrilor false să vină de la consumator. Anume consumatorii trebuie să poată distinge între știrile adevărate și cele false. O primă întrebare care le-o punem tinerilor atunci când discutăm despre identificarea falsurilor este: a mai transmis cineva știrea respectivă? Dacă e numai dintr-o sursă neapărat trebuie să fii suspicios”, subliniază Gene Policinski, președinte și director executiv la Freedom Forum Institute.

Publicitate

Cei doi sunt parte a echipelor de specialiști care atunci când fenomenul fake-news lua amploare au urmărit să le ofere consumatorilor de media instrumentele necesare pentru a diseca știrile. Iar aici, publicul țintă nu au fost doar tinerii sau adolescenți.

Minciuna face înconjorul lumii, în timp ce adevărul nu a apucat încă să-și lege șireturile de la pantofi.

Autor:

„Când ne referim la aceste programe – alfabetizarea în probleme de presă – nu ne adresăm doar elevilor, dar mergem și în rândul adulților și chiar a pensionarilor. Toate materialele pe care le-am elaborat sunt gratuite și se găsesc pe Internet. În ultima perioadă, interesul pentru depistarea știrilor false a crescut foarte mult în rândul liceenilor, studenților, dar și a adulților. Pentru noi este important să îi abilităm pe consumatori să înțeleagă ce fel de știri consumă”, mai adaugă Gene Policinski.

Newstrition – sau eticheta informației

Pentru a face educația mediatică mai ușoră și interesantă, americanii au lansat mai multe proiecte. Astfel a apărut „Newstrition”, un proiect lansat de Newseum, Freedom Forum Institute și Our.News.

...

Este vorba de o extensie gratuită pentru Chrome și Firefox menită să formeze deprinderea publicului de a se informa corect, din surse credibile și verificate. Newstrition oferă informații despre redacțiile de știri, istoricul acestora, recenziile primite etc, toate aceste informații fiind verificate de Freedom Forum Institute.

„Pe orice aliment avem etichetele care ne vorbesc despre ingredientele acestuia. Același principiu stă și la baza „Newstrition”. Noi venim cu informația despre cine a scris știrea sau articolul respectiv, istoricul sursei, cât de apreciat sau recunoscut este de public. Noi nu spunem dacă e adevărat sau fals ceea ce se scrie, dar ce tip de material mediatic este. Și atunci fiecare decide pentru sine. E exact ca în cazul alegerii a ceea ce vrem să mâncăm. Dacă la micul dejun vrei zaharuri sau grăsimi la cină, e alegerea ta”, spune directorul executiv al Freedom Forum Institute.

De-a lungul activității responsabilii de educația media din cadrul acestei instituții au reușit să interacționeze cu peste 12 milioane de elevi și cadre didactice în cadrul proiectelor desfășurate cu și pentru aceștia.

News Literacy, un proiect despre cum să știi ce să crezi

Alt proiect care învață cum să omori propaganda este News Literacy. Lansat în 2008, proiectul are drept scop să formeze profesori care la rândul lor să le dezvolte elevilor capacitatea de a fi buni consumatori de media.

„Noi lucrăm cu profesorii din școli. Le punem la dispoziție toate instrumentele necesare. Astfel profesorii ii pot învăța pe elevi dacă să creadă sau nu anumite informații și cum să acționeze în baza acestora. Este foarte important să-i învățăm, să-i instruim cum să evalueze aceste informații”, spune vicepreședinta Departamentului de Comunicare din cadrul Proiectului News Literacy, Christine Nyirjesy Bragale.

Unul din instrumentele create în cadrul proiectului este „Chekology” – o clasă virtuală de educație media, lansată în 2016 înainte de alegerile prezidențiale din SUA. Checology pune la dispoziția vizitatorilor instrumente prin care ei înșiși să verifice veridicitatea faptelor și sursele informațiilor.

Alegerile sunt o adevărată provocare pentru cei implicați în proiecte de ecuație media întrucât manipularea, dezinformarea și propaganda ajung cap de afiș, fiind propagate de portaluri care apar și dispar peste noapte anume în această perioadă.

„Vorbind cu o elevă am fost foarte încântată să aud că nu avea de gând să participe la vot, dar după acest program a spus clar că va merge la vot, pentru că poartă răspunderea pentru procesul de luare a deciziilor. Am făcut o evaluare a proiectului și am constatat că am atins toate obiectivele propuse. 80% dintre elevi au înețeles importanța votului și astăzi spun că sunt pregătiți să voteze. 88% sunt încrezători că pot diferenția știrile reale de știrile false, între 70 -78% spun că sunt capabili să înțeleagă cum să folosească conținutul media. Suntem bucuroși să menționăm că acest proiect a rezonat și pe plan internațional. Avem 15 mii de utilizatori în 98 de țări. Analizele noastre arată că tot mai multă lume se preocupă de înțelegerea informațiilor media. Avem speranța că oamenii vor analiza înainte să acționeze în baza anumitor informații auzite sau văzute în media. Asta e ceea ce contează”, mai menționează Christine Nyirjesy Bragale.

...

Acest material a fost realizat ca urmare a unei vizite de studiu în SUA, organizată în cadrul programului Moldova Media CO-OP, finanțat de Departamentul de Stat.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal