La coaliţie participă mai multe state, printre care Franţa şi Marea Britanie.

Coaliţia intervine prin raiduri aeriene şi cu forţe speciale la sol în sprijinul combatanţilor locali care luptă împotriva SI.

La 19 decembrie, Donald Trump a justificat anunţul de retragere a celor 2.000 de militari americani prin faptul că SI a fost înfrânt, chiar dacă gruparea continuă să controleze câteva zone din estul Siriei.

Coaliţia „a început procesul de retragere (...) din Siria”, a declarat vineri pentru AFP purtătorul său de cuvânt, colonelul Sean Ryan.

„Din raţiuni de securitate operaţională, nu vom discuta despre termene, locuri sau mişcări de trupe”, a indicat el.

Joi seară, „150 de militari americani s-au retras de la baza militară Rmeilan din provincia Hassake”, în estul Siriei, a precizat directorului Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), Rami Abdel Rahmane.

„Este vorba despre prima retragere de acest fel a forţelor americane după anunţul preşedintelui american”, a menţionat directorul OSDO, relatând de asemenea despre plecarea „a aproximativ 10 vehicule blindate şi echipamente grele”.

Un responsabil din cadrul Pentagonului a confirmat mai devreme pentru AFP că au fost retrase echipamente din Siria.

Debutul retragerii coincide cu turneul efectuat în Orientul Mijlociu de secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo. Acesta a dat asigurări joi, de la Cairo, că dezangajarea militară va avea loc în pofida nemulţumirii multora dintre aliaţii Washingtonului.

În ultimele zile, administraţia americană şi-a multiplicat mesajele pentru a încerca să şteargă impresia iniţială a unei plecări precipitate.

CItește continuarea pe Agerpres.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!