„Dodon îmi amintește foarte mult de Filat”, a spus Șor de la oficiul partidului săi. „Ca un cinovnic adevărat s-a obișnuit să trăiască din banii businessului, eu asta știu mai bine decât alții. Tot așa îi place luxul pe bani străini, îi place PR-ul și e total indiferent față de oameni. Sunt politicieni de la aceeași mamă și e mare păcat că anume ei conduc la noi în țară”, a declarat proaspătul suspendat primar de Orhei.

Fiind întrebat dacă Dodon ar putea avea aceeași soartă ca și Vlad Filat, Ilan Șor a spus că soarta lui Dodon este decisă de Dumnezeu.

Șor a făcut aceste declarații acuzându-l pe Igor Dodon că a folosit exportatorii moldoveni în interesele sale politice.

Amintim că la scurt timp după reținerea lui Filat, Renato Usatîi a publicat 15 interceptări telefonice în care ar apărea Filat și Șor. Cei doi ar discuta afaceri, favoruri și „ajutoare financiare”. Într-una din interceptări, Filat îl roagă pe Șor să-l „ajute material” ca să-și „cumpere chiloți”. 

În octombrie 2015, Ilan Şor a semnat un autodenunț, publicat ulterior în presă, în baza căruia a fost reținut Vlad Filat. Potrivit lui Ilan Șor, împrejurările legate de scandalul cu compania Le Bridge l-au făcut să apeleze la Filat, căruia i-a dat mită 500.000 de dolari pentru a pune capăt controalelor excesive, dar şi pentru a câştiga procesul de judecată. Ulterior, Vlad Filat ar fi pretins şpagă de un million de dolari pentru a-i permite comerţul fără taxe cu petrol în zona vamală a Republicii Moldova. Primarul orașului Orhei a mai declarat că ultima dată, la 10 octombrie 2015, i-a dat lui Filat 20 de milioane de lei „pentru necesităţile partidului” chiar la sediul PLDM, de pe strada Bucureşti din Capitală.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!