Conviețuirea pe aceeași piață a instituțiilor bancare și nebancare de credit este un fenomen absolut natural, care actualmente este în proces de transformare, consideră guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu. Potrivit lui, organizațiile nebancare de credit, datorită dimensiunilor mici, dar și a profilului mai sporit de risc, au o flexibilitate mai mare, costuri de procesare mai mici și de obicei, o mărime mai mică a creditelor.
„Piețele lor în condiții normale sunt în mare măsură diferite și suprapunerea activităților nu este critică”, a declarat Octavian Armașu în cadrul unui interviu realizat în baza întrebărilor adresate de către mass-media, urmare a solicitării BNM, scrie IPN.
În 2018 a fost pusă baza reglementării sectorului respectiv prin aprobarea și intrarea în vigoare, la 1 octombrie, a Legii cu privire la organizațiile de creditare nebancară. „Reformarea sectorului va contribui la stabilirea unui mediu concurențial sănătos, care să asigure o asumare echilibrată a riscurilor și să ofere clienților diverse instrumente de finanțare, în condițiile protejării drepturilor consumatorilor”, menționează guvernatorul BNM.
Banca Națională monitorizează piața creditelor în ansamblu, pentru a înțelege care sunt procesele, fenomenele. A fost creată și o nouă platformă – Comitetul Național de Stabilitate Financiară (CNSF), care include și reprezentanți ai Comisiei Naționale a Pieței Financiare. „Mi-aș dori să operaționalizăm acest consiliul, să-l facem funcțional și, prin acest mecanism, să avem un impact mai mare în reglementarea pieței respective”, a menționat guvernatorul BNM.
Vezi și aceste știri

A fost reținută una din cele șapte persoane care a părăsit R. Moldova, pentru a se eschiva de la urmărirea penală în dosarul finanțării ilegale a Partidului „Șor”

Ar fi furat un seif cu 280 de mii de lei dintr-o întreprindere din Călărași, înainte de noaptea de Revelion. Patru bărbați din Comrat, reținuți
