Potrivit lui Octavian Armașu, din data retragerii licențelor la 16 octombrie 2015, și până la 30 noiembrie 2018, Banca de Economii, Banca Socială și UNIBANK au încasat 1.698,8 mil. lei, inclusiv 419,7 mil. lei – sumă obținută de către Banca de Economii urmare a executării parțiale a titlului executoriu emis în baza unui dosar penal.

„Ca urmare, în scopul rambursării creditelor de urgență acordate, din data retragerii licențelor și până la data de 30 noiembrie 2018, către BNM și Ministerul Finanțelor au fost achitate mijloace bănești în sumă totală de 1.728,0 mil. lei”, a mai spus oficialul.

Potrivit mold-street.com, eforturile pentru recuperarea miliardului furat continuă, doar că procesele se mișcă lent, iar executarea deciziilor instanţelor este tergiversată, fapt demonstrat de sumele mici de bani recuperate.

În ultima lună a anului 2018, autoritățile au reușit să recupereze doar aproximativ 20 de milioane lei, adică circa 645.000 de lei pe zi. Astfel viteza de recuperare este de două ori şi ceva mai mică decât era la mijlocul anului trecut.

Datele Ministerului Finanţelor relevă că în total pe parcursul anului trecut ar fi fost recuperate circa 715 milioane lei.

În consecinţă, până la 1 ianuarie 2019, autoritățile au reușit să recupereze circa 1,718 miliarde de lei de la cele trei bănci implicate în jaful secolului din Republica Moldova, aflate în proces de lichidare.

Datele Ministerului Finanțelor arată că cei mai mulți bani au fost strânși de la Banca de Economii - aproape 1.02 miliarde de lei, urmând Banca Socială - cu 556 milioane de lei și Unibank - cu aproximativ 146 de milioane de lei.

Cele mai mari sume au fost încasate din titluri executorii, proceduri de insolvabilitate și plăți aferente creditelor.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!