Candidatul PDM pentru Hâncești: datorii de zeci de mii de dolari, contracte de milioane cu statul și un Audi Q7 „pentru prestanță”

Candidatul PDM pentru Hâncești: datorii de zeci de mii de dolari, contracte de milioane cu statul și un Audi Q7 „pentru prestanță”
Foto: vipmagazin.md

Contracte de milioane cu statul, datorii față de bănci și persoane fizice, denumiri de străzi din mun. Hâncești cu numele soacrei, care este în viață, și al tatălui său. Este vorba de Alexandru Botnari, primar de Hâncești și candidatul PDM pentru circumscripţia din acest raion, scrie anticoruptie.md.

Alexandru Botnari este primar al municipiului Hâncești din 2003 și vicepreședinte al Partidului Democrat. Între 2003 și 2009, a fost candidat independent, după care a aderat la Partidul Democrat, formațiune politică pe care o reprezintă în prezent. 

Primarul de Hâncești a declarat pentru 2012 că deţine următoarele imobile – o casă de locuit de 101,6 metri pătrați, obținută în 1990, bun pe care îl are în prezent, și un apartament obținut în 2004, cu suprafața de 55,4 metri pătrați, în Chișinău, vândut în 2014 pentru aproape 300.000 de lei. Aceasta este prima declarație pe care am găsit-o pe site-ul Autorității Naționale de Integritate. Mai mult, site-ul cu pricina îl prezintă pe Alexandru Botnari drept primar al municipiului Chișinău.   

Edilul de Hâncești a mai menționat în declarațiile sale că deţine cote părți în două firme – Petroclub, întreprindere specializată în desfacerea produselor petroliere, și Alexsol Prim, companie care prestează lucrări de instalaţii tehnico-sanitare, de alimentare cu gaze, încălzire şi aer condiţionat. Pentru aceeași perioadă, el a indicat un venit de aproape 68.000 de lei, în timp ce pentru soția sa – 26.400 de lei, ceea ce constituie peste 2.000 de lei lunar, bani ridicați de la cele două companii.

Venituri de zeci de mii, datorii de milioane

Pentru 2013, primarul de Hâncești a menționat un venit în mărime de 90.678 de lei, iar pentru soția sa – 27.600 de lei; în 2014, el a ridicat un salariu în valoare de 84.327 de lei, iar soția sa – 27.600 de lei.

În 2015, Botnari a menționat un venit total de 86.925, din care 5.963 de lei constituie salariul pentru funcția de viceministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, dețină pentru scurt timp, și 80.962 de lei drept remunerare pentru funcția de primar. Pentru soția sa, Botnari a declarat în același an un venit de 27.600 de lei.  

Primarul de Hâncești a indicat pentru anul următor, 2016, un venit de 94.649 de lei drept salariu pentru funcția de ales local, iar pentru soția sa – 31.000 de lei ca salariu de la Petrocub&Co. El a mai declarat că deține bunuri sub formă de metale și/sau pietre prețioase, obiecte de artă și de cult, a căror valoare depășește 15 salarii medii pe economie. Totodată, Botnari a indicat colecții de artă, de numismatică, de filatelie, de arme sau alte bunuri, a căror valoare depășește 20 de salarii medii pe economie. Primarul pedist a mai menționat că posedă numerar în monedă națională și/ sau în valută străină, care depășește valoarea a 15 salarii medii pe economie și care nu face obiectul unor depuneri în instituții financiare.

Citește și: Străzi, în cinstea rudelor edilului! Două artere din Hâncești poartă numele tatălui și soacrei democratului Alexadru Botnari

Pentru 2017, ultima declarație făcută de Botnari, acesta a trecut un venit în valoare de 93.000 de lei, iar pentru soția sa – 22.300 de lei ca leafă de la SRL „Alexolprim”. El a mai indicat pentru nevasta sa un venit de 5.567 de lei drept salariu de la SRL „Petrocub&Co”. A introdus în declarația de avere, la secțiunea terenuri, un obiectiv ce face parte din alte categorii de terenuri care se află în circuitul civil, cu suprafață de 0,077 hectare. Deși acest teren a fost obținut în 1989, nu l-a trecut în declarațiile precedente.  

Capitolul care  iese în evidență în declarațiile de avere ale primarului de Hâncești, Alexandru Botnari, sunt datoriile, atât potrivit declarațiilor sale de venit, cât și cazurilor semnalate de presă.

Conform declarațiilor sale de pe site-ul Autorității Naționale de Integritate, el a contractat o serie de credite: în 2006 – 450.000 de lei, cu scadența în 2021; în 2011 – 400.000 de lei, cu scadența în 2031 și în 2012 – 100.000 de lei, scadent în 2014. Acesta din urmă a fost restituit în 2017.

Un Audi Q7 la primărie, pentru „prestanță”

Curtea de Conturi a constatat în 2011, potrivit portalului moldovacurata.md, că primarul Botnari a împrumutat pentru folosință de la o întreprindere municipală de amenajare a teritoriului un autoturism de lux, Audi Q7, la mâna a doua, contra sumei de 450.000 de lei. Primăria a plătit între 2009 și 2010 pentru întreținerea acestei mașini peste 200.000 de lei.

Vezi și: VIDEO. Primarul de Hîncești, deranjat că diaspora are prea multe opinii: „Ce au făcut ei pentru țara asta?”

Mașina a fost luată inițial doar pentru folosință, iar contabilitatea Primăriei Hâncești nu ar fi dispus de documente care ar fi justificat tranzacția. „Ca urmare, cele relatate denotă că Primăria Hânceşti a ascuns faptul că a împrumutat automobilul pentru deservirea primarului ca cheltuieli de amenajare a teritoriului!”, se menționează în hotărârea Curții de Conturi. Reprezentanții Curții de Conturi au semnalat că bugetul public nu își poate permite o asemenea mașină.

La rândul său, Botnari a explicat că are nevoie de un asemenea autoturism, pe care el însuși îl conduce, pentru „prestație în fața delegațiilor străine”.

Citește continuarea articolului pe anticoruptie.md.

Vezi și aceste știri
Proces contravențional după protestul de întâmpinare a convoiului umanitar din România. Chirtoacă chemat la poliție: „Cadou” de ziua copiilor

Proces contravențional după protestul de întâmpinare a convoiului umanitar din România. Chirtoacă chemat la poliție: „Cadou” de ziua copiilor

Încă 171 de moldoveni, infectați cu coronavirusul de tip nou. Printre bolnavi - 25 de lucrători medicali

Încă 171 de moldoveni, infectați cu coronavirusul de tip nou. Printre bolnavi - 25 de lucrători medicali

288 de moldoveni au murit, până acum, din cauza COVID-19. Șase vieți, răpuse astăzi

288 de moldoveni au murit, până acum, din cauza COVID-19. Șase vieți, răpuse astăzi

Advertoriale
Librarius anunță oferta specială pentru cei mici: cărți pentru copii cu REDUCERI de 20%

Librarius anunță oferta specială pentru cei mici: cărți pentru copii cu REDUCERI de 20%

Vânzările online nu mai sunt viitorul, dar prezentul! Ce este un marketplace și cum funcționează

Vânzările online nu mai sunt viitorul, dar prezentul! Ce este un marketplace și cum funcționează

Relansează-ți afacerea cu Linia de Credit Rapid IMM de la Victoriabank

Relansează-ți afacerea cu Linia de Credit Rapid IMM de la Victoriabank

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
  Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările
 • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Puterea de a începe o nouă relație după ce ai fost înșelată
 • Când se redeschid centrele comerciale și care este principala restricție în activitatea lor
Cele mai populare
 • 1
  Ion Chicu nu poate spune când se vor redeschide grădinițele, dar nu exclude că starea de urgență în sănătate s-ar putea prelungi și în luna iulie
 • 2
  Fostă ministră a Sănătății, despre situația COVID din Moldova: „Numărul de cazuri și numărul de decese care ni se raportează nu corespund adevărului”
 • 3
  Premierul, despre tragedia de la Hîncești: „Noi toți suntem vinovați și toți purtăm responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat”
 • 4
  Dodon amenință democrații, dacă votează legea cu privire la ONG-uri: „Asta înseamnă destrămarea acordului”
Autentificare
Creează cont