În zorii zilei de 9 noiembrie 2015 studenţii căminului C4 din Iași au fost alertaţi, în jurul orei 7, de fumul gros care răzbătea din cameră. Cum uşa era încuiată, a fost adus administratorul care a spart uşa, a stins focul, iar în interior a găsit doi studenţi care aveau numeroase plăgi înjunghiate.

Echipajele SMURD Iaşi au acordat primul ajutor, au efectuat manevre de resuscitare, dar pentru unul dintre tineri nu s-a mai putut face nimic, decedând din cauza rănilor grave pe care le suferise, fiind lezate mai multe organe interne. În schimb, a fost salvat un nemţean de 19 ani, din Urecheni, care a fost transportat la Spitalul Sfîntul Spiridon.

Ancheta a stabilit că în camera cu pricina erau cazaţi în exclusivitate studenţi din cadrul FEEA. Ar fi vorba de o încăpere cu cinci paturi, dar la momentul agresiunii, doi studenţi nu erau în cămin. Era doar Aurelian Giosan care în urma unor neînţelegeri cu colegii de cameră l- a înjunghiat mortal pe Victor Nour, de 20 de ani, student din Republica Moldova şi l-a rănit grav pe Casian Harpa, de 19 ani, student în anul I.

Vezi și: Un student basarabean a murit la Iași după ce a fost înjunghiat mortal de un coleg de cămin

Acesta a fost transportat la spital unde medicii au numărat aproape 20 de leziuni prin înjunghiere, pacientul fiind la internare în şoc hemoragic şi având afectate şi căile aeriene în urma incendiului. Victima avea leziuni la cap, torace şi abdomen, cea mai gravă fiind la nivel hepatic, antebraţ şi artera radială, noteză monitorulneamt.ro.

Imediat s-au făcut filtre pentru prinderea lui Giosan, dar acesta nu a fost de găsit. Se pare că după atacul sângeros acesta ar fi bîntuit o vreme prin Iaşi, apoi a auzit la ştiri că este căutat de oamenii legii. S-a urcat într-un microbuz având intenţia de a ajunge acasă, la Roman.

Bănuind că ar putea fi aşteptat de poliţişti, a coborât cu 10 kilometri înainte de oraş, şi a urmat drumul către casă, prin pădure. La un moment dat s-a rătăcit, iar pentru a ieşi la liman şi-a sunat tatăl. Acesta a venit după inculpat, dar între timp oamenii legii îi interceptaseră telefonul şi au aflat unde era. Nu au putut interveni pentru că deja era noapte, în schimb în zori, au intrat în locuinţă şi l-au ridicat pe suspect.

La anchetă Aurelian Giosan nu a recunoscut agresiunea, ci a susţinut că de fapt în camară ar mai fi fost un alt student, dar care nu locuia cu ei. Acesta ar fi declanşat atacul, l-ar fi rănit şi pe Giosan care avea ceva leziuni la nivelul mâinilor, dar în cele din urmă ar fi reuşit să fugă, neştiind ce s-a întîmplat ulterior cu Nour şi Harpa.

Tatăl lui Harpa a declarat că l-ar fi auzit pe fiul lui când povestea că Giosan l-ar fi atacat deoarece voia să afle parola de la laptop. De altfel, şi tatăl lui Giosan a susţinut în toată perioada anchetei şi a proceselor că fiul nu este vinovat.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!