„În totalul activelor sectorului bancar din Republica Moldova, „Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A. reprezintă o cotă de 3,7%, în totalul portofoliului de credite – 4,4%, cota creditelor neperformante la total portofoliu 5,88% (pe sistem 13,37%, locul 3), iar rentabilitatea capitalului este de 11,39% (locul 5 pe sistem). În total pe teritoriul țării sunt active 93 de subdiviziuni ale FinComBank (locul 3 pe sistem). Prin urmare, „Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A., va continua să activeze în regim normal și să presteze toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări”, mai scrie instituția în comunicat.

Săptămâna trecută, BNM a anunțat că a constatat că un grup de acționari acționează concertat în raport cu „Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A. Aceștia au achiziționat și posedă o cotă de 36,15 la sută din capitalul social al băncii, fără a avea permisiunea prealabilă scrisă a regulatorului. 

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul instituției financiare, 19 persoane dețin cote substanțiale în capitalul social al băncii. Cele mai multe acțiuni sunt deținute de Oleg Voronin – 14,31%, WеStеrn NIS Еntеrрrisе Fund – 13,03% și Victor Hvorostovschii – 9,33%. De altfel, mai mulți membri ai familiei Voronin sunt acționari la bancă. 

Totodată, activitate concertată, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM, a fost constatată și la BC „ENERGBANK” S.A. În acest sens,  Comitetul executiv al BNM a aprobat o hotărâre privind suspendarea exercițiului unor drepturi în privința a 52,77 la sută din acțiuni. Urmare deciziei BNM, acționarii vizați trebuie, conform legii, să înstrăineze acțiunile deținute în capitalul social al BC „ENERGBANK” S.A. Instituția nu a venit, deocamdată, cu o reacție.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!