La 10 mai 2018, angajaţii Inspectoratului de poliţie Rezina l-au reținut și l-au escortat la sediul Inspectoratului de poliție pe angajatul Tipografia Rezina SRL, Ion Panfilii, care transporta cu mașina sa tirajul ziarului „Cuvântul” la Centrul de poştă din oraș, deoarece mașina redacției s-a defectat.

După mai bine de 3 ore de la reţinere, inspectorul Vadim Garpatîi a întocmit un proces-verbal prin care Panfilii a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii prevăzute la articolul 265 al Codului Contravențional „Achiziționarea, păstrarea, transportul și comercializarea ilegală a valorilor materiale”, urmând să fie sancționat cu o amendă în mărime de 60 unități convenționale ce constituie 3000 de lei.

Organizaţiile neguvernamentale de media au calificat atunci acest incident ca un abuz grav din partea poliţiei şi o încercare de intimidare a jurnaliştilor acestui săptămânal independent care au publicat mai multe investigaţii despre averile şi interesele personale ale conducerii raionului Rezina, și au cerut ministrului Afacerilor Interne să iniţieze o anchetă de serviciu și să sancţioneze persoanele care au ordonat aplicarea sechestrului și sancționarea proprietarului automobilului. Ancheta de serviciu a MAI nu a descoperit însă abateri de la legislația în vigoare, iar redacția săptămânalului „Cuvântul” a contestat în instanța de judecată legalitatea acțiunilor Inspectoratului de poliţie Rezina.

Prin Hotărârea Judecătoriei Orhei, sediul Rezina, din 14 ianuarie 2019, decizia de sancționare a lui Ion Panfilii a fost anulată, iar procesul contravențional în privința acestuia a fost încetat, deoarece „vinovăția contravenientului în săvârșirea contravenției incriminate nu și-a găsit pe deplin confirmare în ședința de judecată”.

Hotărârea poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!