Iulian Vasile Ilie, în vârstă de 37 de ani, din Răducăneni, a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare, în decembrie 2016, pentru că a păcălit alături de Teodor Coman, fost Simileac, mai mulți oameni din Iași și Bacău cu 6,5 milioane de lei, cu promisiunea că le vor fi construite mansarde. Acesta din urmă a fost condamnat la 14 ani de închisoare.

Iulian Vasile Ilie a fugit însă din țară înainte de pronunțarea deciziei definitive, în februarie 2015. El s-a stabilit în Palm Springs, unde a fost numit preot paroh de către Arhiepiscopul Nathaniel, şeful Episcopiei Ortodoxe Române din America.

„Când a venit la noi, a primit 4.000 de dolari din partea parohiei. Îi dădeam lunar 3.000 de dolari salariu, în aceşti bani fiind incluse cheltuielile casei în care stătea, casă care era tot a noastră. Cu toate acestea, preotul era nemulţumit de veniturile pe care le obţinea de la noi”, a povestit pentru Adevărul un credincios al parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.

Ieșeanul a slujit ca preot timp de trei ani, dar la un moment dat a dispărut fără urmă.

„A dispărut peste noapte. Consiliul parohial a primit ordin să facă inventar, să schimbe cheile de la biroul lui de la biserică. Probabil, episcopul a ştiut că-i tâlhar şi voia să se asigure că nu diminuează din averea bisericii”, a mai precizat enoriaşul anonim.

Potrivit surei citate, Episcopia Ortodoxă Română din America este recunoscută de Biserica Ortodoxă Română, însă administrativ, aparţine de Biserica Ortodoxă din SUA. Până să ajungă în SUA, Iulian Ilie a slujit ca preot în parohia Crângu, din Teleorman, de acolo primind documentele necesare transferului în SUA.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!