În contestația semnată de președintele PAS, Maia Sandu, și președintele PPDA, Andrei Năstase, se face referire la o felicitare semnată de Vlad Plahotniuc, sub forma unui pliant, care ar fi fost distribuită mai multor alegători. „Urmare a analizei rapoartelor financiare prezentate de către concurentul electoral PDM, cheltuielile suportate pentru editarea și distribuirea pliantului menționat nu au fost identificate. Întrucât editarea și distribuirea pliantelor respective necesită resurse financiare considerabile, constatăm că concurentul electoral PDM a suportat cheltuieli care, contrar art. 41 alin. (4) coroborat cu art. 41 alin. (10) din Codul Electoral, nu au fost declarate și efectuate din conturile bancare deschise în acest sens”, se arată în document.


Prin urmare, blocul electoral a cerut CEC-ului să examineze contestația și să-l sancționeze conform legii pe Vlad Plahotniuc.


Contactat de AGORA, purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, a declarat că „dacă sunt abateri de la lege, instituțiile competente să se expună”. „Este foarte clar că toate declarațiile făcute acum de oricare partid politic sunt pur politice, mai puțin juridice. Dacă ei cred că au probe, CEC să se expună. Dacă nu, sunt alte instituții competente. Noi mergem pe calea că am respectat toate prevederile legii. Nu aș fi vrut să intru în alte comentarii, fiindcă sunt declarații politice în contextul campaniei electorale”, a spus Vitalie Gamurari.

Potrivit Codului Electoral, „toate cheltuielile pentru campania electorală se efectuează din mijloacele de pe contul cu mențiunea „Fond electoral”. Pentru încălcarea modului de evidență și utilizare a mijloacelor din fondul electoral, Codul Contravențional prevede o amendă de 3.000 de lei până la 9.000 de lei, care se aplică persoanei cu funcție de răspundere. Și Codul Penal prevede sancțiuni cu amendă sau chiar cu închisoare pentru finanțarea ilegală a campaniilor electorale sau pentru încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale fondurilor electorale.

CEC urmează să examineze contestația în cadrul unei ședințe publice, urmând să decidă dacă dă curs solicitării blocului ACUM.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!