Transformarea unei țări într-o destinație atractivă pentru turiști este o misiune pe termen lung și se bazează pe o serie de transformări și reforme, afirmă reprezentanții Georgiei – țara care a reușit să atragă anual 7 mln de turiști, de două ori mai mult decât populația locală.

„Avem azi peste 7 mln de turiști pe an, cifră dublă decât numărul populației. Când am început să promovăm acest domeniu nu era așa. Am stabilit ca priorități că vom fi deschiși, siguri și accesibili. Am adoptat și noi reforme, ceea ce a fost foarte important în a face țara nu doar atractivă, dar și de a atrage investiții în domeniu. Pot enumera aici următoarele: Creșterea în ratingul Băncii Mondiale la capitolul dezvoltării afacerilor, am liberalizat spațiul aerian, am avut proces de facilitare a obținerii vizelor, am anulat vizele pentru unele țări chiar. Toate acestea au fost complementate de proiecte de infrastructură și campanii de promovare și marketing”, a subliniat Maia Sidamonidze, Travel & Tourism Committee Chair, ICC, Georgia.  

Și în Moldova domeniul trece printr-o serie de transformări, iar modele de urmat există chiar în vecinătate. O investiție de succes pentru dezvoltarea turismului în Moldova ar fi industria hotelieră, sunt de părere oamenii de afaceri din străinătate. Opinia lor este bazată pe analiza statisticelor din vânzările în acest sector.

„În Ungaria, turismul reprezintă 10% din PIB, în Moldova - 1%. Altfel spus, sunt peste 1 mln de nopți rezervate în hoteluri pe an, iar mesajul meu este creșteți această cifră la 10 mln. (...) O piață cu o rată de ocupare a hotelurilor de peste 70%, reflectă necesitatea creării a noi afaceri în domeniu. Acesta este și cazul R. Moldova”, a declarat Peter Kraft, director la Kraft & Asociates, fost ambassador al Ungariei în Peru. 

* Discuțiile cu experții străini au avut loc la „Moldova Business Week”, platforma anuală destinată schimbului de informații și bunelor practici pentru dezvoltarea economică a țării și prezentarea tendințelor globale la care Republica Moldova se aliniază. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 27 – 29 noiembrie 2018 la Chișinău.

P.

Acest material este un Advertorial comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției AGORA. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.