Companiile investitoare găsesc Republica Moldova drept o locație potrivită unde pot face outsource, iar ceea ce contează sunt talentele și sustenabilitatea pieței. De această părere este Andrew Wrobel, co-fondator al Emerging Europe din Marea Britanie. Expertul consideră că autoritățile din țara noastră trebuie să întreprindă măsurile necesare pentru a răspunde necesităților pieței. Și asta în condițiile în care Moldova are o poziționare geografică care îi permite să pătrundă pe piețe din vest și din est, iar forța de muncă înalt calificată este unul dintre avantajele care pot garanta dezvoltarea acestui sector.

Comunitatea extinsă de talente în sectorul IT din țara noastră este evidențiată și de Faz Zavahir, Co-fondator și senior business mentor la Vision The Idea. Antreprenorul, care nu este la prima vizită în Republica Moldova, spune că acest aspect e un motiv în plus pentru investitorii străini să vină și să investească aici.

Moldova are potențial de dezvoltare inclusiv în sectorul automotive, industrie care în anul 2017 a generat venituri care au constituit 14,6% din PIB-ul țării. Principalul atu, identificat de investitori, pe care îl are Republica Moldova îl constituie acordurile preferențiale semnate atât cu Uniunea Europeană, cât și cu Comunitatea Statelor Independente. „La o margine de Europa să ai o țară care producând aici să-ți permită să te duci către FR, care este o piață importantă pentru orice producător, e mare lucru”, spune Dan Nuțiu, președintele Asociației Investitorilor Români în Republica Moldova.

Nici agricultura nu e un domeniu de neglijat pentru cei interesați să dezvolte afaceri în țara noastră.

Cât despre accesul produselor autohtone pe piețele externe, specialiștii susțin că „mișcarea” se află în mâinile antreprenorilor, care trebuie să știe și să fie capabili să se adapteze la fiecare piață, rapid și cu produse de calitate. Principalii beneficiari aici sunt producătorii din industria ușoară.

* Discuțiile cu experții străini au avut loc la „Moldova Business Week”, platforma anuală destinată schimbului de informații și bunelor practici pentru dezvoltarea economică a țării și prezentarea tendințelor globale la care Republica Moldova se aliniază. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 27 – 29 noiembrie 2018 la Chișinău.

P.

Acest material este un Advertorial comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției AGORA. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.