Procuratura îi răspunde societății civile: Va putea și pe viitor să aplice la finanțări externe pe teme legate de activitatea noastră

Procuratura îi răspunde societății civile: Va putea și pe viitor să aplice la finanțări externe pe teme legate de activitatea noastră

Procuratura Generală a venit cu o reacție după ce reprezentanți ai societății civile și-au exprimat îngrijorările față de recentele modificări legislative care îl scutește pe procurorul general de obligativitatea de a prezenta în Parlament raportului anual de activitate. Potrivit Procuraturii, acest exercițiu este unul impropriu mai multor state cu o democraţie avansată. În schimb, reprezentanții instituției dau asigurări că raportul va fi publicat, așa cum se întâmpla și până în anul 2014.  Luând în zeflemea sau nu societatea civilă, Procuratura anunță că aceasta va putea să aplice şi pe viitor la finanţări externe. 

„Rapoartele anuale de activitate ale Procuraturii sunt făcute publice prin plasarea pe pagina web oficială, încă din anul 2004, când nu exista nici o obligație legală imperativă în acest sens. Anume aceasta a permis ca instituția să pășească pe calea transparentizării propriei activități. Procuratura Generală reiterează că va continua să dezvolte această practică, inclusiv va continua să-şi facă publice rapoartele de activitate, menținând tendința constantă de a rămâne printre cele mai transparente instituţii publice”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii.Insituția dă asigurări că raportul public va fi în continuare audiat în cadrul Adunării Generale a Procurorilor, inclusiv în prezența mass-media.Cât privește audierea raportului de activitate în plenul Parlamentului, PG spune că acest exercițiu este unul impropriu mai multor state cu o democraţie avansată. „O instituție din cadrul autorității judecătoreşti, de principiu, nu poate fi supusă unui control din partea puterii legislative, inclusiv prin raportarea activității sale. Asigurăm, aşadar, reprezentanţii ONG-urilor care şi-au manifestat îngrijorarea pe această temă că vor avea şi în continuare acces deplin la rapoartele de activitate ale Procuraturii, inclusiv pentru a putea să aplice şi pe viitor la finanţări externe pe teme legate de activitatea noastră. Dar şi mai important, prin această comunicare, dorim să-i asigurăm pe cetăţeni că vor avea în continuare acces la informaţiile vizând activitatea Procuraturii Republicii Moldova”, se mai spune în comunicat.

Menționăm că la data de 4 ianuarie curent în Monitorul Oficial a fost publicată modificarea Legii cu privire la Procuratură care îl absolvă pe șeful Procuraturii Generale de raportare în fața Legislativului. Autorul propunerii a fost deputatul PDM Anatolie Zagorodnîi. Amendamentul a fost inclus după adoptarea proiectului în prima lectură. Acesta nu a fost publicat pe site-ul Parlamentului și nici nu a fost consultat public cu societatea civilă. Modificarea a fost publicată în raportul Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități chiar în ziua în care proiectul de lege respectiv a fost votat în lectură finală.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal