„Rapoartele anuale de activitate ale Procuraturii sunt făcute publice prin plasarea pe pagina web oficială, încă din anul 2004, când nu exista nici o obligație legală imperativă în acest sens. Anume aceasta a permis ca instituția să pășească pe calea transparentizării propriei activități. Procuratura Generală reiterează că va continua să dezvolte această practică, inclusiv va continua să-şi facă publice rapoartele de activitate, menținând tendința constantă de a rămâne printre cele mai transparente instituţii publice”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii.

Insituția dă asigurări că raportul public va fi în continuare audiat în cadrul Adunării Generale a Procurorilor, inclusiv în prezența mass-media.

Cât privește audierea raportului de activitate în plenul Parlamentului, PG spune că acest exercițiu este unul impropriu mai multor state cu o democraţie avansată. „O instituție din cadrul autorității judecătoreşti, de principiu, nu poate fi supusă unui control din partea puterii legislative, inclusiv prin raportarea activității sale. Asigurăm, aşadar, reprezentanţii ONG-urilor care şi-au manifestat îngrijorarea pe această temă că vor avea şi în continuare acces deplin la rapoartele de activitate ale Procuraturii, inclusiv pentru a putea să aplice şi pe viitor la finanţări externe pe teme legate de activitatea noastră. Dar şi mai important, prin această comunicare, dorim să-i asigurăm pe cetăţeni că vor avea în continuare acces la informaţiile vizând activitatea Procuraturii Republicii Moldova”, se mai spune în comunicat.

Menționăm că la data de 4 ianuarie curent în Monitorul Oficial a fost publicată modificarea Legii cu privire la Procuratură care îl absolvă pe șeful Procuraturii Generale de raportare în fața Legislativului. Autorul propunerii a fost deputatul PDM Anatolie Zagorodnîi. Amendamentul a fost inclus după adoptarea proiectului în prima lectură. Acesta nu a fost publicat pe site-ul Parlamentului și nici nu a fost consultat public cu societatea civilă. Modificarea a fost publicată în raportul Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități chiar în ziua în care proiectul de lege respectiv a fost votat în lectură finală.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!