Începând cu 2018, alegerile parlamentare se desfășoară în baza sistemului electoral mixt. Astfel 50 de deputați vor fi aleși în baza listelor de partid în circumscripție națională, iar 51 de deputați vor fi aleși în baza circumscripțiilor uninominale, câte un deputat pentru fiecare circumscripție. Pe teritoriul Republicii Moldova sunt constituite 48 de circumscripții, dintre care două pentru cetățenii din stânga Nistrului. Totodată, cetățenii din diasporă vor vota în trei circumscripții electorale.


Pe circumscripția națională pot participa doar partidele politice și blocurile electorale. Pragul electoral pentru accederea în Parlament este de 6% din voturi pentru partide și 8% din voturi pentru blocurile electorale. De menționat este fapul că o persoană poate candida pe circumscripție națională, dar și pe listă de partid. În cazul în care candidatul a obținut majoritatea voturilor pe ambele circumscripții, se va lua doar rezultatul în circumscripția uninominală, pe lista de partid ne mai fiind luat în calcul.  

La parlamentarele din 24 februarie cetățenii vor vota pe două buletine de vot. Pe unul din buletine vor fi reprezentate partidele și blocurile electorale, iar pe celălalt candidații înscriși în circumscripția din care face parte alegătorul.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!