„Am adus stabilitatea și liniște în țară. Nimeni nu va mai avea un salariu mai mic decât minimul de existență, de 2.000 de lei. În trei ani, pensia medie a crescut cu aproape 50%. Am majorat alocațiile lunare pentru deportați, de la 100 la 500 de lei. Iar ajutorul material unic – de la 700 la 1.000 de lei. Au fost majorate de două ori indemnizațiile unice la nașterea copilului. Am făcut drumuri în sate. În ultimii doi ani, peste 106 mii de beneficiari au fost conectați la rețeaua de apă.

Am cumpărat anul trecut 110 ambulanțe noi. Începând cu decembrie 2018, fiecare mămică primește gratuit o cutie cu lucruri necesare pentru nou-născuți. 1.200 de familii și-au procurat o locuință cu ajutorul Guvernului. Am adus stabilitate economică. Am redus birocrația. Asociațiile de business spun că au parte de o gură de aer de când suntem la guvernare”. Acestea sunt câteva dintre principalele realizări prezentate de Pavel Filip.

Premierul nu a ezitat să critice opoziția, menționând că și-a dori politicieni mai profesioniști. De asemenea, s-a arătat convins că următorul prim-ministru nu se va plictisi, fiindcă va avea mult de muncit ca să continue proiectele lansate deja. Totodată, a menționat că, pe parcursul celor trei ani de activitate, nu s-a gândit niciodată să lase lucrurile baltă și să plece. 

Pavel Filip nu a spus însă dacă are de gând să-și suspende activitatea de premier, în contextul în care va candida la alegerile parlamentare din 24 februarie curent. Acesta este al doilea în lista candidaților PDM pentru circumscripția națională, după Vlad Plahotniuc. Totodată, Pavel Filip va lupta și pe circumscripție – la Strășeni, fiind deja înregistrat oficial.

Potrivit Codului Electoral, din momentul înregistrării lor în calitate de concurenţi electorali, miniștrii și vicepremierii își suspendă, pe durata campaniei electorale, activitatea în funcția pe care o dețin. În cazul premierului, legea electorală nu prevede suspendarea sa din funcție în legătură cu participarea în alegeri. 

Pe 13 ianuarie 2016, deputații PDM, cu ajutorul transfugilor din PCRM, al liberalilor și al câtorva liberal-democrați, care ulterior au părăsit partidul, au semnat pentru desemnarea lui Vlad Plahotniuc drept premier. Atunci, șeful statului, Nicolae Timofti, și-a argumentat refuzul prin faptul că „există suspiciuni rezonabile că democratul nu întrunește criteriile de integritate necesare desemnării sale în funcția de prim-ministru”. Plahotniuc a fost propus repetat în aceeași zi, însă a urmat și al doilea refuz al lui Timofti. La scurt timp, a fost propus în funcție fostul ministru TIC, Pavel Filip, care a fost acceptat de șeful statului.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!