„Îmi exprim speranța și încrederea că pe parcursul anului curent, cu eforturi comune, vom dezvolta o conlucrare eficientă, bazată pe respect reciproc, în vederea dinamizării dialogului în cadrul negocierilor politice și avansării în procesul de reglementare transnistreană”, a spus Tudor Ulianovschi.

Potrivit oficialului, în cadrul întâlnirii au fost purtate discuții legate de reglementarea conflictului transnistrean și consolidarea cooperării cu OSCE. Ulianovschi a precizat că Moldova așteaptă continuitate și perseverență asupra celor trei coșuri ale agendei pentru procesul de negociere, în special identificarea unei soluții cuprinzătoare, care să includă aspecte instituționale, politice și de securitate.

Un alt subiect al discuțiilor dintre cei doi oficiali a fost depozitul de muniții de la Cobasna. Ministrul de externe a solicitat efectuarea unei inspecții internaționale la acest depozit, întrucât el devine un pericol socio-umanitar tot mai mare atât pentru Republica Moldova cât și pentru vecinii săi.

„Republica Moldova a pledat în mod consecvent în cadrul ONU și OSCE, dar și în cadrul dialogului direct cu Federația Rusă în favoarea retragerii necondiționate și complete și trupelor și munițiilor rusești. Am mai discutat cu Miroslav Lajčák despre respectarea drepturilor omului și minorităților, despre democrație și despre țara de drept. Un alt subiect discutat în cadrul întrevederii a fost cooperarea bilaterală dintre Moldova și Slovacia”, a conchis Ulianovschi.

La rândul său, Miroslav Lajčák, a specificat importante alegerilor parlamentare care urmează să aibă loc pe 24 februarie și a subliniat că atât OSCE cât și Uniunea Europeană are așteptări mari de la acest exercițiu.

„Aceste alegeri vor fi cruciale pentru viitorul acestei țări. Ele trebuie să aibă loc într-un mod liber și transparent și să fie în conformitate cu standartele electorale internaționale. Îndată ce ciclul electoral va fi completat, aleșii trebuie să-și preia mandatele fără întârziere. Misiuna OSCE este deja în Republica Moldova și are nevoie de susținere din partea autorităților. UE, OSCE și comunitatea internațională va urmări îndeaproape procesul electoral și cel electoral”, a declarat președintele în exercițiu al OSCE.

O misiune de experți internațional ai OSCE vor monitoriza procesul electoral din țara noastră.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!