„E nevoie de cel puțin 100!”. Socialiști, supărați foc că în Rusia au fost deschise „doar” 11 secții de votare

„E nevoie de cel puțin 100!”. Socialiști, supărați foc că în Rusia au fost deschise „doar” 11 secții de votare

Socialiștii își exprimă „indignarea profundă” față de decizia Guvernului de a deschide „doar 11 secții de votare” pe teritoriul Federației Ruse în ajunul alegerilor parlamentare din țară.„În cele 11 secții de votare pe care guvernarea Republicii Moldova intenționează să le deschidă în Federația Rusă, vor putea vota nu mai mult de 10% din numărul total al concetățenilor noștri care se află pe teritoriul Rusiei. Iar luând în considerație distribuția geografică a acestor secții de votare, putem spune că nu mai mult de 3% dintre moldovenii aflați permanent sau temporar în Federația Rusă, vor putea vota”, se arată într-un comunicat al PSRM.

„Astfel, regimul eurounionist din R. Moldova blochează încă o dată posibilitatea sutelor de mii de concetățeni care locuiesc pe teritoriul Federației Ruse, să-și îndeplinească datoria de cetățean și să-și exercite dreptul la vot pentru alegerile parlamentare. Aceasta este o încălcare gravă a drepturilor constituționale ale cetățenilor țării, de a alege și de a fi aleși (articolul 38 din Constituția R. Moldova) și de a participa la administrarea treburilor publice nemijlocit, precum şi prin reprezentanţii lor (articolul 39 din Constituția R. Moldova). Această circumstanță pune sub semnul întrebării procesul de organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare, care va avea loc la 24 februarie 2019, precum și rezultatele acestora”, mai spus socialiștii, care anunță că vor face un recurs împotriva deciziei atât în instanțele de judecată naționale, cât și internaționale.

Citește și: Cum s-au împărțit noile secții de votare pentru alegerile parlamentare. Câte patru secții noi în SUA și Italia și, în premieră, câte una în Norvegia și Emiratele Arabe Unite

Publicitate

„Venim cu un apel către toți concetățenii noștri din Federația Rusă, ca să revină acasă în ajunul alegerilor, să voteze pe teritoriul țării și să se adreseze instanțelor de judecată privind încălcarea gravă a dreptului la vot.

Partidul Socialiștilor consideră necesară deschiderea a cel puțin 100 de secții de votare în Federația Rusă - proporțional cu numărul concetățenilor noștri din această țară, potrivit datelor oficiale. În același timp, majoritatea secțiilor ar trebui deschise pe teritoriul și în regiunea Moscovei, precum și la Sankt Petersburg și regiunea Leningrad”, se mai arată în comunicatul PSRM.

Astăzi, Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre privind organizarea secțiilor de votare de peste hotare în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie. Astfel, cetățenii moldoveni aflați în Federația Rusă își vor putea exercita dreptul de vot în următoarele 11 secții de votare: Moscova (2 secții), Sankt Petersburg (2 secții), Krasnoiarsk, Nijnevartovsk, Soci, Kursk, Tula, Novosibirsk și Kaliningrad.

AGORA precizează că, potrivit legii, numărul maxim de buletine de vot pentru o secție de votare este de 5.000. Astfel, în Moscova, de exemplu, vor putea vota nu mai mult de 10.000 de persoane.

Amintim că la alegerile prezidențiale din noiembrie 2016, la Moscova erau deschise 2 secții de votare, iar numărul maxim de buletine per secție a fost de 3.000. Astfel, au putut vota 6.000 de cetățeni, în condițiile uneor cozi imense de alegători.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal