Consider că Mișnisterul de Interne s-a grăbit când a venit cu acea reacție și considerăm că ar fi corect ca angajații poliției să vorbească în limba în care vorbește șoferul. Nu era vorba despre faptul că au fost sau nu încălcate regulile de circulație, era vorba concret despe faptul „în ce limbă vorbește omul”, asta în primul rând. În al doilea rând, sunt foarte multe speculații referitor la faptul că în Găgăuzia nu vorbesc în limba moldovenească (n. r. - română). Eu vreau să vă spun că noi cu mare plăcere vrem să învățăm și să vorbim în limba moldovenească”, a spus ea.

Irina Vlah s-a mai întrebat ce face conducerea Republicii Moldova pentru ca locuitorii Găgăuziei să învețe limba română. „Pentru că asta nu este doar problema autorităților găgăuze, dar și problema întregii conduceri a Republicii Moldova”.

Ieri, Poliția a publicat discuția dintre șoferul din Găgăuzia și polițistul care ar fi refuzat să vorbească cu acesta limba rusă. În înregistrarea video, care durează mai bine de trei minute, discuția dintre omul legii și șofer are loc în limba rusă.

IGP reitează că „polițistul a acționat și a avut un comportament corect, în corespundere cu prevederile legii”.

Amintim că inspectorul de patrulare a refuzat să vorbească în limba rusă cu un șofer din Vulcănești. Incidentul a avut loc în data de 12 ianuarie, în Cimișlia, iar conducătorul auto a făcut publică o secvență video din discuția celor doi. Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, s-a arătat deranjată de situație, menționând că așteaptă reacția Ministerului de Interne. Iar MAI i-a dat dreptate polițistului, menționând că cetățeanul din Găgăuzia ar trebui să studieze minuțios Regulamentul Circulației Rutiere, dar și limba de stat. În același timp, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității susține că acțiunile polițistului care a refuzat să vorbească limba rusă în discuția cu un șofer ar fi ilegale.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!