În timpul celui de-al doilea tur de scrutin prezidențial, din toamna anului 2016, moldovenii de peste hotare, în special cei din Marea Britanie, Italia și Moscova, au fost revoltați de insuficiența buletinelor de vot. În total, buletinele de vot s-au epuizat înainte de încheierea procesului de vot în 11 din cele 100 de secții.

Să le luăm pe rând.  

Federația Rusă

2016. În Federația Rusă, în ambele secții de vot deschise la Moscova s-au epuizat buletinele de vot.

2019. Guvernul a decis că o secție suplimentară acolo nu e necesară. În schimb, autoritățile vor deschide alte trei secții în Federația Rusă - tocmai la nord, în Tula, Novosibirsk și la vest, la Kaleningrad.

Italia

2016. În Italia nu au ajuns buletine de vot în secțiile din orașele Padova, Parma și Verona. De asemenea, în Mestre și Brescia numărul acestora a fost la limită.

2019. Guvernul a decis să deschidă patru secții noi în țara ciubotei, dar niciuna în orașele de mai sus. Cele patru secții se vor regăsi în Bari, Bolzano, Palermo și Ravenna.

România

2016. În ambele secții de votare de la București s-au epuizat buletinele de vot îaninte de închiderea urnelor.

2019. În acest an în România va fi deschisă o secție de vot suplimentară, dar nu la București ci la Sibiu.  

Marea Britanie

2016la Stratford, Londra, moldovenii s-au aliniat cu sutele în cozi pentru a vota. Mulți dintre ai au rămas pe dinafară însă. După ce buletinele de vot s-au epuizat la Stratford, moldovenii au fost trimiși să voteze la Ambasada RM de la Londra. Și acolo, însă, s-au terminat rapid buletinele.

2019. Pentru alegerile din 24 februarie curent la Londra nu va fi deschisă nicio secție suplimentară. În Marea Britanie, pe lângă cele două secții de la Londra se vor deschide altele două la Manchester și Northampton.

Franța

2016. O altă secție de vot la care în alegerile din 2016 nu au fost suficiente cele 3.000 de buletine de vot alocate a fost secția de la misiunea diplomatică de la Paris, dar și cea din orașul Villeneuve-Saint-Georges. La Montreuil numărul buletinelor de vot a fost la limită.

2019. Autoritățile au decis să deschidă încă o secție de vot în Franța, dar nu la Paris și nici la Villeneuve-Saint-Georges, ci tocmai în Sud la Marseille.

Irlanda

2016. Și la Dublin s-a votat masiv.

2019. Guvernul a decis că în Irlanda se va deschide o secție nouă de vot la Tralee.

Alte state

2016. Pe lângă cele 11 secții de vot din străinătate unde s-au epuizat buletinele, au fost și altele unde numărul buletinelor a fost la limită, cum ar fi Belgia, Bruxelles sau Germania, Berlin.

2019. În acest an, alte secții noi vor mai fi deschise în:

Ucraina (Lvov)

Belarus, Brest

Cehia, Brno
Belgia, Bruxelles
Portugalia, Porto
Spania, Malaga

Experții, despre cele 125 de secții de vot

Experții sunt de părere că cele 25 de secții suplimentare nu vor fi suficiente.

„Să nu uităm că în 2016 am avut un buletin, dar acum vom avea patru buletine. Deci, timpul de votare va fi de 4-5 ori mai mare, dar majorarea numărului de secții este de doar 25%”, a punctat Ștefan Gligor.

„Încă mai există timp și posibilitatea pentru a fi discutată și revăzută alocarea resurselor. Din nota informativă a Ministerului de Externe nu am înțeles care au fost argumentele”, a adăugat directorul de program Promo-LEX, Pavel Postică.

De cealaltă parte, democrații spun că decizia a fost impulsionată de resursele existente.

„Pentru a deschide secții de vot peste hotare trebuie să ai acordul țărilor gazdă. Înafară de bani mai trebuie să ai asigurată logistica, efectiv un loc în chirie și asigurată securitatea. Plus sunt necesari funcționari electorali. Noi nu îi avem. Putem deschide 300 de secții, dar cine să le conducă”, a întrebat retoric democratul Sergiu Sîrbu.

 *declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!