Donația de teren din 2007

În noiembrie 2007, Guvernul Tarlev a oferit Asociației Obștești Cultural-Artistice „Lăutarii” un teren de 0,2754 ha „în scopul promovării valorilor culturale”. Acesta se afla în proprietatea publică a statului, și se află în spatele Palatului de Cultură al Feroviarilor.

În vara lui 2017, la primărie au avut loc consultările publice asupra valorificării acestui teren. Se propunea construcția a două blocuri locative cu 9 etaje și un „obiectiv cultural” de tip oficii cu 6 etaje. Inițiativa a fost criticată de mai mulți arhitecți și activiști civici, inclusiv de directorul Palatului Feroviarilor, Aurelia Hîncu. Indignarea era cauzată de faptul că blocurile ar putea să se afle prea aproape de Palatul Feroviarilor, iar pe teritoriu ar exista și câteva bunchere.

Dacă nu primăria, atunci Guvernul

Atunci primăria a refuzat să elibereze actele permisive, întrucât terenul nu ar răspunde menirii „socio-culturale”. De asemenea, primăria a cerut Guvernului să modifice anumite acte pentru a permite construcția. 

Acordul Guvernului a venit prin decizia Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Guvernul a permis construcția de spații locative destinate „motivării și susținerii tinerelor talente, inclusiv infrastructură specializată - Centru Internațional Folcloric „Lăutarii”, care va include școala lăutărească, studio de imprimări audio, cramă-muzeu și altele”.

Amintim că Nicolae Botgros candidează independent pe circumscripția Cantemir. Mai devreme, și el, și Eugen Doga, au spus că susțin candidatura lui Pavel Filip la Strășeni.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!