„ Trecerea treptată a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine și cabaline) la sistemul de creștere și exploatare în stabulație permanentă, impune crescătorilor de animale și păsări, să întreprindă și să realizeze din timp o serie de acțiuni și lucrări prin care să se protejeze starea fiziologică și de sănătate a efectivelor care sunt crescute în exploatațiile comerciale sau în exploatațiile nonprofesionale din gospodăriile populației”, se arată într-un comunicat ANSA.

Pentru a asigura o stare de sănătate normală animalelor și implicit produse animaliere corespunzătoare, specialiștii recomandă ca pentru perioada de iarnă proprietarii de animale și păsări să asigure adăpostirea animalelor și păsărilor în spații corespunzătoare speciei și categoriei de vârstă. Spațiile trebuie să respecte densitatea,  volumul de aer, umiditatea, luminozitatea și zooigiena la parametrii normali.

Suprafața totală de adăpostire și dimensiunea grupului pentru animale se determină în funcție de specie, vârstă, și alte caracteristici biologice.

 O altă condiție care ar trebui respectată de către gospodari este asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi furaje corespunzătoare atât cantitativ cât şi calitativ.

La orice modificare a stării de sănătate sau de bunăstare a animalelor precum şi la apariția unor modificări comportamentale, deţinătorii de animale au obligaţia să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate a animalelor din localitatea respectivă.

De asemenea, în cazul în care, din cauza intemperiilor se produc pagube care afectează bunăstarea animalelor, proprietarii sunt obligaţi să anunţe de urgenta primăria pentru a fi luate măsurile necesare.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!