Partidul Șor

Cei mai mulți bani i-au cheltuit totuși Partidul Șor – aproape 700 000 de lei timp de două săptămâni (4 – 18 ianuarie). Banii s-au dus pe publicitatea la TV, radio, panouri stradale și materiale promoționale. Toți banii partidului au venit din donații de la personae juridice.Partidul Socialiștilor din Republica Moldova

Partidul Socialiștilor a cheltuit în cele patru săptămâni de activitate a grupurilor de inițiativă peste jumătate de milion de lei. Cele mai mari cheltuieli socialiștii le-au avut în a treia săptămână – aproape 400 000 de lei. Toți banii s-au dus pe materiale promoționale. Socialiștii nu au cheltuit niciun leu pe transport, benzină, chirie de spații sau organizare de întruniri.


Partidul Nostru

Partidul Nostru a cheltuit în această perioadă mai puțin de 200 000 de lei. Spre deosebire de socialiști, în acest caz cei mai mulți bani au fost alocați organizării întrunirilor și evenimentelor, dar și cheltuielilor de transport. Partidul Democrat din Molova

De la începutul perioadei electorale Partidul Democat a cheltuit peste 118 000 lei. Cei mai mulți bani democrații au cheltuit în prima săptămână pentru benzina oferită grupurilor de inițiativă, aproximativ câte 1800 de lei pentru fiecare grup (cu excepția celor pentru circumscripțiile din diaspora). Cele mai mici cheltuieli democrații le-au înregistrat în săptămâna a treia – 6,9 lei pentru servicii bancare. O parte din acești bani, mai exact 4 lei și 50 de bani au reprezentat o donație din partea Alinei Bodrova pentru circumscripția 40 acolo unde candidează Dumitru Diacov.

 

În săptămâna a patra ministrul Economiei, Chiril Gaburici, candidatul PDM pe circumscripția 31 Chișinău a donat 6 623 de lei, care au fost cheltuiți pe materiale promoționale.  

De menționat că deși pe site-ul Comisiei Electorale Centrale Gaburici nu apare drept candidat înregistrat, Gaburici apare pe mai multe panouri stradale din Chișinău promovând inițiativa democraților pentru referendum – de a fi redus numărul deputaților de la 101 la 61. Totodată. Gaburici este singurul ministru din Cabinetul Filip care candidează la alegeri dar nu și-a suspendat încă activitatea în Guvern.


Blocul electoral ACUM

Blocul electoral ACUM a avut cele mai mici cheltuieli în cele patru săptămâni de activitate a grupurilor de inițiativă. Cel puțin asta reiese din rapoartele financiare depuse la CEC. Cei 74 342 de lei au fost cheltuiți pentru materiale promoționale, combustibil și organizarea întrunirilor și evenimentelor. Puțin peste 10 000 de lei au ajuns în contul Blocului electoral din partea donațiilor de la persoanele fizice.

Restul banilor, 65 450 de lei, au venit din partea celor două formațiuni politice care au constituit Blocul electoral. Cea mai mare parte din bani – 60 000 de lei – au venit de PAS, iar restul 5450 de lei de la PPDA.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!