Inițiativa își propune să monitorizeze candidaţii la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XXI-a, în baza a patru criterii: integritatea în activitatea politică, integritatea în gestionarea averii și a intereselor personale, integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid, cazier judiciar.

Astfel, articolele unui grup de jurnalişti de investigație au apărut deja pe site-ul Moldovacurata.md. Potrivit reprezentanților ICPC, și jurnaliștii, autori ai materialelor, au trecut printr-un filtru de profesionalism și intergritate, aceștia repezentând jurnalismul de investigație. 


ICPC este constituită dintr-un grup de organizații neguvernamentale care monitorizează, în baza unor indicatori de integritate, atât listele candidaților prezentate de partidele politice cu șanse de accedere în viitorul Parlament, cât și alți potențiali candidați ai partidelor politice sau candidați independenți în circumscripția națională și în circumscripțiile uninominale.

Potrivit autorilor, scopul urmărit este promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare, dar şi a principiului integrităţii persoanelor cu funcţii publice.

Urmărește mai jos mai multe detalii despre inițiativă:


Proiectul este implementat de Asociația Presei Independente, Centrul de Investigații Jurnalistice, Asociația pentru Democrație Participativă și Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!