Partidul Democrat, în calitate de participant la referendumul republican consultativ, a raportat la Comisia Electorală Centrală că până la data de 18 ianuarie 2019 a înregistrat venituri de 5 000 000 de lei. Banii au fost depuși pe contul concurentului electoral tot de Partidul Democrat, condus de Vlad Plahotniuc, din mijloacele financiare proprii ale formațiunii.

Aproape toți banii au fost cheltuiți în aceeași săptămână pentru publicitatea la TV și radio – 4 374 999 de lei.

25 de posturi TV au primit bani pentru publicitate de la Partidul Democrat. Cele mai mari sume au fost, însă, transferate, către PRIME (peste 1 000 000 de lei) și Publika TV (peste jumătate de million de lei). Un alt million a ajuns în conturile Canal 2 și Canal 3 (câte 422 506 lei la fiecare). Postul RTR Moldova a primit de la democrați pentru publicitate în favoarea referendumului aproape 300 000 de lei, iar postul public de televiziune Moldova1 puțin peste 200 000 de lei.

Printre televiziunile care au primit între 100 000 și 200 000 de lei de la PDM regăsim: ProTV, RenTV, NTV Moldova, THT Exclusiv TV, N4,  TV8 și Jurnal TV.

Televiziunile locale au primit sume de ordinul câtorva mii de lei.

Peste 20 000 de lei au fost împărțiți și la 8 posturi de radio locale.

De menționat că în raportul depus la Comisia Electorală Centrală la 18 ianuarie 2019 nu sunt reflectate cheltuielile pentru panourile stradale care au apărut la finele săptămânii trecute pe mai multe străzi din Capitală. Pe aceste panouri apar cel puțin cinci dintre candidații PDM pe circumscripțiile electorale din Chișinău la alegerile parlamentare. Este vorba de Nicolae Balaru, Valentin Guznac, Nae Simion Pleșca, Veaceslav Nedelea și Chiril Gaburici.  

Potrivit informațiilor oferite de companiile care administrează panouri stradale, prețul unul astfel de panou, pe una din principalele artere din oraș, este de circa 400 de euro pentru o lună.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!