Ziarul de Gardă scrie că, potrivit Procuraturii Anticorupție, ședința a fost amânată pentru luna viitoare, mai exact, pentru data de 20 februarie, iar instanța ar urma să solicite urgentarea efectuării expertizei financiare.

Tradițional, Ilan Șor a venit la ședință însoțit de bodyguarzi, fiind întâmpinat de zeci de susținători. „Ilan este cu poporul, poporul este cu Ilan”, „Ilan este salvatorul Moldovei”, „Noi o să câștigăm”, „Luați mâinile de pe Ilan”... sunt doar câteva dintre mesajele scrise pe pancartele manifestanților.


Expertiza a fost solicitată în luna septembrie 2018 de către avocații lui Șor, care nu au oferit însă mai multe informații, argumentând că dosarul se examinează cu ușile închise. Iar Procuratura Anticorupție a menționat că este vorba despre „analiza tuturor tranzacțiilor efectuate și rulajele în conturi, în vederea stabilirii prejudiciului”.

Încă în septembrie, când a fost solicitată această expertiză, unul dintre avocații lui Șor declara că până la efectuarea acestei expertize nu poate fi continuată examinarea cauzei, pentru că de rezultate acesteia depinde probatoriul apărării, mai scrie Ziarul de Gardă. „Credem că până în decembrie expertiza va fi efectuată”, spunea pe 19 septembrie avocatul Denis Ulanov.

Dosarul lui Ilan Șor a ajuns pe masa Curții de Apel Cahul după aproape opt luni de blocaj la Judecătoria Chișinău și la Curtea de Apel Chișinău. Dosarul a fost transmis la Curtea de Apel Cahul după ce președintele Curții de Apel Chișinău a invocat că în instanța pe care o conduce și care numără 56 de magistrați, dintre care 21 fac parte din Colegiul penal, nu sunt decât doi judecători compatibili pentru examina cauza.

La 21 iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat de Judecătoria Chișinău la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Pedeapsa va intra în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Până atunci, Șor se află în libertate, fiind sub control judiciar, chiar dacă numele său figurează în ambele rapoarte Kroll drept unul dintre principalele personaje implicate în frauda bancară.

Amintim că Ilan Șor și-a suspendat deja activitatea de primar de Orhei pentru a candida la alegerile parlamentare din 24 februarie curent. Acesta este primul în lista Partidului Șor pentru circumscripția națională, urmând să lupte și în circumscripția uninominală nr. 18, Orhei.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!