La ședința de astăzi a primăriei, primarul interimar Ruslan Codreanu a declarat că a rugat să se prevadă, pentru 2019, „instalarea de GPS în transportul public și lansarea aplicației astfel încât fiecare din noi să vadă unde se află troleibuzul și în cât timp vine”. 

„A fost unul din obiectivul municipalității. La etapa actuală suntem în elaborarea caietului de sarcini, care se va finaliza timp de două săptămâni, iar ulterior vom lansa licitația”, a precizat Dorin Ciornîi.

Povestea GPS-ului

Una dintre primele mențiuni ale GPS-ului din troleibuze poate fi găsit pe site-ul primăriei, într-un comunicat din 2011.


„Transportul public şi unităţile de transport cu capacitate mare din Chişinău care aparţin întreprinderilor municipale vor fi dotate cu sistem GPS. Potrivit primarului capitalei Dorin Chirtoacă, cu ajutorul acestor sisteme vor putea fi monitorizate toate unităţile de transport. Transportul public urmează a fi verificat dacă respectă graficul de circulaţie, iar unităţile de transport cu capacitate mare vor putea fi monitorizate pentru a stabili consumul de carburanţi la suta de kilometri. Primarul general a informat că Regia Transport Electric a elaborat deja caietul de sarcini pentru a anunţa o licitaţie în acest sens. În acelaşi timp, în cadrul Parcului Urban de Autobuze se testează un asemenea sistem”, se arăta în comunicatul de acum opt ani.

Trec doi ani, iar în presă apar din nou promisiuni despre GPS în transporturi.

„Primăria capitalei va organiza o licitație publică pentru procurarea a 850 de sisteme de monitorizare prin GPS a transportului public. Sistemele vor fi instalate în troleibuze, autobuze, dar şi în autospecialele Regiei „Autosalubritate””, promite din nou municipalitatea. De data aceasta, angajamentul e luat de fostul șef la Direcția Transport și Căi de Comunicație, Igor Gamrețki, arestat ulterior în dosarul parcărilor.

În raportul de activitate a Primăriei Chișinău pentru 2007-2015, scrie că instalarea sistemelor de monitorizare GPS și de taxare electronică sunt, în continuare, o prioritate pentru Primărie.


Mai trec câțiva ani, iar Dorin Chirtoacă, aflat deja la al treilea mandat, promite iar GPS în troleibuze. Potrivit presei, acum trei ani, e semnată și o dispoziție în acest sens. „Transportul public din Capitală, mai exact 600 de unități, vor fi dotate, până la finele lunii septembrie cu sisteme GPS”, scrie în știrile din 2016.

În aprilie 2018, primăria a anunțat că toleibuzele de pe ruta numărul 30 din Chișinău au fost dotate cu sisteme GPS. „Pasagerii pot urmări online traseul unităților de transport de pe această rută și, în cazul în care așteaptă în stație, pot afla locația celui mai apropiat troleibuz de pe această rută, estimând timpul de așteptare”, se arăta într-un mesaj emis de primărie. Traseul ar fi putut fi urmărit pe site-ul eway.md, însă acum acesta nu estimează nici timpul sosirii troleibuzului și nici amplasarea lui pe hartă.

Amintim că din anul 2016, unele troleibuze din capitală au acces la wifi. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!