Autoritatea Națională de Integritate, care, în perioada alegerilor, eliberează candidaților certificatele de integritate necesare pentru înscrierea în cursa electorală, se plânge că a devenit ținta unor atacuri ale unor politicieni și exponenți ai presei. ANI a venit cu un comunicat în care scrie că nu autoritatea decide să elibereze sau nu certificatele sus-menționate și. În plus, ANI spune că în aceste acte nu pot fi introduse „informații vehiculate în presă sau informații privind acțiuni judiciare care nu sunt finalizate definitiv”.
„În ultimul timp, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a devenit ținta unor atacuri nefondate, care au luat amploare de la începutul anului curent. Instituția este vizată de mai multe forțe politice, care aduc acuzații neprobate de politizare a activității ANI. Cu regret, aceste acuzații lipsite de argumente sunt preluate de presă, iar unele instituții mass-media au declanșat chiar o campanie de denigrare a Autorității”, se plânge instituția.
Cu această ocazie, ANI a subliniat că „nu este în drept să decidă dacă să elibereze sau nu certificat de integritate”.
„ANI este obligată să elibereze fiecărui solicitant acest certificat, dacă este depusă solicitarea, cu respectarea procedurii legale. Mai mult, informațiile și mențiunile din certificatul de integritate nu reprezintă o informație subiectivă, ci o listă deplină de date concrete, prevăzute de lege, precum și constatări care au rămas definitive prin decizii judecătorești. În certificatele de integritate nu pot fi introduse informații vehiculate în presă sau informații privind acțiuni judiciare care nu sunt finalizate definitiv”, statuează ANI într-un comunicat.
Amintim că decizia ANI de a-i elibera certificat de integritate lui Ilan Șor, condamnat de prima instanță, a stârnit critici. Potrivit actului emis, Șor nu are averi nejustificate, conflicte de interese, incompatibilități, restricții sau limitări pentru a deveni deputat.
Mai devreme, fostul șef CEC, Iurie Ciocan, declara că certificatul de integritate, care a fost introdus drept așa-zis filtru de integritate pentru viitorii demnitari și funcționari publici, confirmă „relația omului cu statul” și nu spun dacă persoana este bună sau rea.